{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlade BiH i Srbije dogovorile aktivnosti na izgradnji dalekovoda Ljubovija - Bratunac

4.11.2015. u 11:51
14
31
Vlade BiH i Srbije dogovorile aktivnosti na izgradnji dalekovoda Ljubovija - Bratunac
14
Vlade BiH i Srbije dogovorile aktivnosti na izgradnji dalekovoda Ljubovija - Bratunac
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije, razmatrajući aktivnosti u oblasti energetike, dogovorili su daljnje aktivnosti na izgradnji elektroenergetske interkonekcije – 110 kV dalekovoda Ljubovija – Bratunac.
Dogovoreno je da se formira međuvladina ekspertska komisija koja će u saradnji sa entitetima u BiH sačiniti konkretan plan aktivnosti.

Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Srbije su također razmotrili inicijativu za regulisanje međusobnih odnosa vezano za naknade za potopljeno zemljište u toku rijeke Drine između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije (HE Bajina Bašta i Zvornik), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Na prvoj zajedničkoj sjednici dviju vlada istaknuta je potreba rješavanja problema u vezi sa mjestima pogodnim za ilegalni prelazak državnih granica BiH i Srbije. Razgovarano je i o intenziviranju policijske saradnje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

U nastavku sjednice razgovarano je o aktivnostima u pogledu nastavka saradnje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije u oblasti infrastrukture kvaliteta.

Naglašena je potreba unapređenja saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u regionalnim projektima iz oblasti energetike, zaštite prirodne okoline, zaštite od prirodnih nepogoda i zajedničko apliciranje za grant sredstva unutar Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework - WBIF).

Fokus će biti na jačanju institucionalne saradnje formiranjem većeg broja zajedničkih privrednih društava, kroz intenziviranje institucionalnih kontakata i kroz saradnju u oblasti promocije investicija i izvoza i privlačenja direktnih investicija.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, razgovarali su o zaključivanju bilateralnih sporazuma o regionalnoj saradnji sa državama koje su potpisale Sporazum o
stabilizaciji i pridruživanju, sa ciljem povećanja obima saradnje između tih država, u roku od dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na prijedlog ministrice bez portfelja zadužene za evropske integracije u Vladi Republike Srbije razgovarano je o implementaciji Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Na sjednici je razgovarano o planiranju i realizaciji infrastrukturnih projekata sa Jedinstvenog pregleda infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Bosnu i Hercegovinu i Republiku

Srbiju, a koji se planiraju za finansiranje iz sredstava EU. Vijeće ministara BiH i Vlada Srbije razgovarali su i o prekograničnoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Srbije. U tom kontekstu ukazano je na potrebu izrade što većeg broja programa prekogranične saradnje koji bi se izrađivali po istoj metodologiji a kojima bi se povlačila veća finansijska sredstva.

Na današnjoj sjednici razmatrani su i modalitete intenziviranja saradnje u oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na prijedlog resornih ministarstava dvije države razmatrana je Informacija o saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u provedbi "Strategije razvoja sistema upravljanja vazdušnim saobraćajem u Bosni i Hercegovini" te aktivnosti na usaglašavanju teksta nacrta novog bilateralnog sporazuma o drumskom saobraćaju.

Vijeće ministara BiH i Vlada Srbije razmatrali su mogućnosti unapređenja željezničkih infrastrukturnih veza između Srbije i Bosne i Hercegovine, odnosno uspostavljanje direktne željezničke linije između Beograda i Sarajeva.

Na prijedlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, razmatrane su mogućnosti za unapređenje putnih infrastrukturnih veza između Srbije i Bosne i Hercegovine, sa prijedlogom da putni pravac Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica-granica sa BiH i dalje kroz BiH, bude nominovan za uključivanje u ažuriranu sveobuhvatnu mrežu Transportne opservatorije Jugoistočne Evrope.

Na sjednici je razgovarano i o izrada Međudržavnog sporazuma za izgradnju i otvaranje novog graničnog prelaza između RS i BiH, na lokaciji Ljubovija - Bratunac, kao i mogućnostima za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji BiH u dijelu Republike Srpske i izgradnja pristupne saobraćajnice.

Na Prvoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije, na
prijedlog Ministarstva odbrane BiH, razgovarano je o unapređenju saradnje u oblasti razminiranja i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava te o vojnoobrazovnoj saradnji, kao i o potvrđivanju staža osiguranja nastalog u Republici Srbiji za bivše pripadnike JNA i VP 3001 Beograd.

Nakon sjednice predviđeno je potpisivanje sporazuma i protokola i obraćanje novinarima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: