Komentari (64)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ivo Andrić je omalovažavao i izrugivao se , sa dozom fašizma opisivao osmanlije i uz to sve muslimane.Opisivajući i uveličavajući ,do u detalje 'nabijanje na kolac' Prikazivanjem junaka Aliju Đerzeleza,kao neuglednog,zapuštenog,kraćupastog,zdepastog,koga su čak i djeca zadirkivala i podsmijavala mu se...junaci se tako ne opisuju i oni sigurno nisu bili takvi. Takav je bio Ivo -fašist, od takvih je dobio i Nobela . Opisujući i pruveličavajući Srpske junake"-jednom mahnu, sto turaka smahnu" Da su Turci bili takvi kako ih Andrić opisuje, nebi se zadržali ni pet dana na ovim prostorima...ali, nije šala pet stotina ljeta i opet im za malo bijaše!
Stari gospodin, dočekao malo zaslužene pažnje. Želim mu bar još 436 godina. Prekrasna građevina..
"Izdahnucu bez pogleda tvoga u dalekom nekom gradu al' ce za me ostat jedna ljubav VJECNA KAO MOST U VISEGRADU."
Treba siriti istinu o mostu Mehmed pase Sokolovica... da su na njemu srbi klali i u Drinu bacali Bosnjake, kako u zadnjem tako i u drugom svj, ratu.
Opisana je ova ćuprija, u djelima mnogih velikana, a možda ju je Ivo najbolje opisao, od svih književnika sa Balkana. Historiju ona dugu ima, po njoj je prešlo mnogo duša, ona je zapamtila događaje mnoge, al' ona i dan danas, još uvijek sluša. Neki su je pokušali ukaljati, svojom mržnjom koja bi srušila stijene, al' ćuprija ima dušu od sjajnoga nura, ona samo jača, jača kroz vrijeme. Kako vam se sviđa moja nova pjesma ?
Svaka cast !! - Ne samo za ovu, inace ..
Lijepa. Mada, ako želiš da naglasiš vrijednost i uzvišenost objekta, možda bi bilo dobro da zaobiđeš riječ mržnja. Najsnažnija negacija mržnje je sama ljubav. A taj most je ipak, uvijek imao dovoljno ljubavi, čim je još tu, ako znamo šta se desilo Starom mostu u Mostaru.. Druga strofa je topla i snažna, ali meni su definitivno najljepša zadnja dva stiha
Kad li ce mu barabri cetnici predit ime u nesto: srpski most il most svetog save, most kocevande itd.
hiljade bosnjaka je baceno sa ovog mosta. treba ga unistiti
...nije kriv most...
Treba bacit one sto klali i bacali sa ovog mosta, samo u Aprilu-Maju 1992 oko 2000-2500 Bosnjak su tu stradali.
Most, prije svega predstavlja simbol, a u paksi i sredstvo, koje omogućuje prelazak s jedne obale na drugu. Most Mehmed-paše Sokolovića, djelo ruku Mimar Sinana, arhitekte i vrhovnog graditelja Osmanskog carstva u 16. stoljeću, predstavlja arhitektonsko dostignuće klasičnog osmanskog stila, a njegove umjetničke vrijednosti su važna faza u historiji Bosne i Hercegovine, odnosne njene kulturne baštine..
@Zivojin Misic Vojvodo, serem ti se u usta, a sve u vezi prve rečenice. Ukoliko ćeš nastaviti cititrati pasuse djela Ive Andrića, i praviti korelaciju s "adžani ogamlar", onda je ironično, da je gradnjom mosta, isti samo posješen, a nikako ne predstavlja monument sjećanju iz djetinjstva.. P.S. Ne zaboravi doprinos Mehmed-paše Sokolovića Osmanskom carstvu..
bitno je šta piše u vašoj četničkoj "istoriji"
PRIKAŽI ODGOVORE (23)
...nema današnje ćuprije koja će 450 godina trajat'...
@commi:) Ima. To je obnovljeni Stari most u Mostaru, a Boga mi, ako Bog da, i Most Mehmed-paše Sokolovića. P.S. Drvevne robusne tehnike, a opet na neki način tako profinjene, jednostavno su nenadmašne..
...pitanje je retoričko, akonto današnjih graditelja...još uvijek ponosno stoje i antički mostovi / akvadukti..
PRIKAŽI ODGOVORE (3)