{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela sanacija mosta Mehmed-paše Sokolovića

S
3.9.2013. u 16:51
0
64
Počela sanacija mosta Mehmed-paše Sokolovića
0
Radnici turske firme ER BU počeli su gradnju zagata oko polovine mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu kako bi se iz ograđenog dijela od kamena i zemlje isisala voda i izvršila sanacija stopala i oštećenih stubova starog mosta.
Bajir Nevroz, direktor firme ER BU, specijalizovane za rekonstukciju mostova iz doba Otomanske imperije, rekao je novinarima da će, prema projektu, biti sanirana tri oštećena stuba i njihove stope, a ukoliko se, nakon isušivanja vode, utvrde oštećenja i drugih stubova pristupit će se i njihovoj popravci.

Prema dosadašnjim informacijama, najteže je oštećen sedmi stub Ćuprije stare 436 godina. Sanacija mosta trajat će tri godine, a sredstva u iznosu od pet miliona KM osigurala je Vlada Turske.

Osim sanacije stubova bit će rekonstruisana i prilazna rampa na lijevoj strani mosta, kao i na desnoj, na podzidu ispod hotela Višegrad.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković rekao je novinarima da je u pripremnim radovima osigurano14.000 metara kubnih kamena za zagat i sanaciju mosta, te da je sa hidroelektranama Bajina Bašta i Višegrad dogovoreno smanjenje vode na prirodni tok i biološki minimum.

Most Mehmed-paše Sokolovića, jedno od najmonumentalnijih djela arhitekture, izgrađen je u periodu od 1571. do 1577. godine, na mjestu gdje je put povezivao Bosnu sa Carigradom iznad rijeke Drine. Izgradnja mosta povjerena je najvećem turskom graditelju Kodža Mimar Sinanu.

Stari most je zadužbina Mehmeda Sokolović, u narodu poznatiji kao Mehmed-paša Sokolović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: