{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turci ulažu 5 miliona eura u restauraciju mosta Mehmed-paše Sokolovića

S
5.7.2013. u 22:02
43
59
Turci ulažu 5 miliona eura u restauraciju mosta Mehmed-paše Sokolovića
43
Turci ulažu 5 miliona eura u restauraciju mosta Mehmed-paše Sokolovića
Dolaskom generalnog direktora Razvojne agencije Tika iz Turske u Višegrad Serdara Cama danas su i zvanično počeli pripremni radovi na restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu.
"Ova vrsta spomenika ne pripada samo osmanlijskoj istoriji već i istoriji drugih naroda pa zato želimo da ga sačuvamo i za buduće generacije", rekao je Cam prilikom obilaska Ćuprije na Drini.

On je naglasio da će i most kome će biti vraćen stari sjaj spojiti istorijske uspomene i etničke i vjerske različitosti na Balkanu i ovoj regiji.

"Ovaj i drugi projekti koje Tika realizuje u BiH dovest će do napretka ove zemlje čemu se mi radujemo", dodao je Cam.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković potvrdio je da su danas započeti prvi radovi na ovom projektu dovoženjem kamena koji će biti ugrađen u oštećene dijelove starog mosta.

"Već na startu radova postoje problemi u vezi sa visokim vodostajem rijeke Drine za ovo doba godine ali ćemo i to riještiti u dogovoru sa Hidroelektranom Bajina Bašta“, rekao je Mišković.

Restauracija mosta Mehmed–paše Sokolovića na Drini u Višegradu, izgrađenog 1577. godine trajat će oko dvije godine.

Planirano je da se saniraju oštećeni temelji i stubovi mosta, sadašnja kocka na kolovozu zamijeni kaldrmom, ograda dovede u prvobitno stanje i vrati sjaj spoljašnosti "ćuprije kojoj ravne nema".

Opština je za ovaj projekat obezbijedila svu potrebnu dokumentaciju i izmjestila vodovodne i telefonske instalacije sa ćuprije, a sredstva za restauraciju u iznosu od pet miliona eura osigurala je Vlada Turske.

Na konkursu UNESCO-a, pod čijom je zaštitom Ćuprija od 27. juna 2007. godine, posao oko sanacije ćuprije dobila je Tika, a izvođač radova je turska firma Er-Bu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: