Podržao i Čović
254

Plenković o vrbovanju selefija u BiH: To je kreativna manipulacija i besmislica

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Premijer Hrvatske Andrej Plenković je, odgovarajući na pitanje o navodnom djelovanju obavještajnih službi Hrvatske na teritoriji BiH u svrhu vrbovanja selefija, kazao da se radi o besmislici i kreativnoj manipulaciji.

"Upoznao sam se o toj vijesti dolazeći u Neum. Riječ je o kreativnoj manipulaciji. SOA je dala saopćenje i odbacila insinuacije. Hrvatska se bori protiv terorizma i u toj borbi sarađuje s partnerima. BiH je naš partner u borbi protiv terorizma i tako će ostati", kazao je hrvatski premijer.

Hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH

Saborski zastupnici traže da Plenković odgovori da li je Hrvatska poticala terorizam u BiH

SOA: Odbacujemo sve navode o naoružanju selefija, tražili smo od OSA-e da se očituje

Plenković je ponovio da se radi o "besmislici koju odbacuje".

"Sva naša saradnja s tijelima u BiH koja se bave ovom temom, a to su protuterorističke aktivnosti i razmjena informacija, je redovna i trajna. Naša agencija je tražila od bh. da se očituje o ovim navodima i da dobijemo širu sliku", dodao je Plenković.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Premijer Hrvatske je odbacio i djelovanje hrvatskih diplomata u BiH u vezi s navedenim slučajem.

"Involviranje hrvatskih diplomatskih predstavnika je još veći nonsens. Oni su tu da rade svoj posao, a ne da se bave bilo čim drugim. Odbacujem obje te teze", zaključio je Plenković.

Lider HDZ-a Dragan Čović je kazao da bi Plenkovićev odgovor i odbacivanje navoda "pojačao" na način da ga ništa ne čudi jer sve ide preko institucija BiH.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Sve je to jer se nalazimo u stanju u kojem jesmo, skreće se pažnja s ključnih tema", kazao je između ostalog Plenković.

U Neumu se danas i sutra održava naučno-stručni skup pod nazivom "Evropski ustav za Bosnu i Hercegovinu". Na skupu u Neumu uvodno predavanje održao je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i Dragan Čović.