Plenković: Hrvatska je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine

Piše: Er. M./Klix.ba
14.3.2019. u 11:50
748
294
Plenković: Hrvatska je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine
748
1/22 Foto: R. D./Klix.ba
2/22 Foto: R. D./Klix.ba
3/22 Foto: R. D./Klix.ba
4/22 Foto: R. D./Klix.ba
5/22 Foto: R. D./Klix.ba
6/22 Foto: R. D./Klix.ba
7/22 Foto: R. D./Klix.ba
8/22 Foto: R. D./Klix.ba
9/22 Foto: R. D./Klix.ba
10/22 Foto: R. D./Klix.ba
11/22 Foto: R. D./Klix.ba
12/22 Foto: R. D./Klix.ba
13/22 Foto: R. D./Klix.ba
14/22 Foto: R. D./Klix.ba
15/22 Foto: R. D./Klix.ba
16/22 Foto: R. D./Klix.ba
17/22 Foto: R. D./Klix.ba
18/22 Foto: R. D./Klix.ba
19/22 Foto: R. D./Klix.ba
20/22 Foto: R. D./Klix.ba
21/22 Foto: R. D./Klix.ba
22/22 Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je kako je Hrvatska veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda.
U Neumu se u četvrtak i petak održava naučno-stručni skup pod nazivom "Evropski ustav za Bosnu i Hercegovinu", a koji će prema najavama organizatora okupiti brojne naučnike i političare. Na skupu u Neumu uvodno predavanje održao je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Plenković je rekao kako u BiH dolazi kao predsjednik zemlje koja je veliki prijatelj BiH i sva tri konstitutivna naroda. Kako kaže, to je ključ razumijevanja pozicije Hrvatske u svim odnosima prema BiH.

"To radimo u zalaganju za napredak BiH na međunarodnom putu BiH s uvjerenjem da je euroatlantski put pravi put razvoja svih građana BiH", rekao je Plenković.

Premijer Hrvatske kazao je da službeni Zagreb podržava evropski put Bosne i Hercegovine i podnošenje zahtjeva za članstvo u EU. Dodao je da se ne zna previše o tim detaljima i da o tome ne želi pričati.

Kako kaže, drago mu je što vlasti u BiH "rade na tome kako da kvalitetno odgovore na prilično kompleksan odgovor na Upitnik Evropske komisije" i da nastave raditi s Evropskom komisijom kako bi u konačnici naša zemlja dobila pozitivno mišljenje.

Ukazao je na važnost reformi i aspekt funkcionalnosti koji je posebno važan za Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Vlade RH kazao je da na tom području treba raditi važne iskorake i da će Hrvatska pomagati u snaženju međunarodnog položaja BiH.

"Mi smo od prvog dana kazali da nam je BiH važna i da želimo da bude prioritet naše politike. Imamo puno razloga za to", rekao je Plenković.

On je kazao da Hrvatska ulaganja u Bosnu i Hercegovinu dostižu milijardu i 300 miliona eura te da je Hrvatska drugi najveći ulagač u BiH, odnosno da se ispred nje nalazi samo Austrija.

"Upravo ovdje u blizini gradi se Pelješki most i on će rasteretiti gužve koje opterećuju Neum kao turističku destinaciju. Omogućit će sigurno bolju saradnju dviju zemalja", kazao je Plenković ističući kako nisu ugrožena međunarodna prava BiH izgradnjom ovog mosta.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da se može jasno kazati kako BiH danas ima svoj jasno definisan put, ali koji je zamagljen uvjerenjima da se možemo dugo baviti samim sobom dok evropski put prolazi pored nas.

Kako kaže, ako evropsku budućnost budu tražili samo Hrvati kao najmalobrojiniji narod, onda je teško vjerovati da će EU i NATO put uspjeti. On je rekao da sve što Hrvati traže za BiH dominantno počiva na izlaganjima koja će biti iznesena na skupu u Neumu.

Čović je kazao da se ovih dana mora razgovarati kako da sva tri naroda budu ravnopravna dodajući kako su Hrvati protiv osude ideje koja njeguje mržnju pa tako i protiv okupljanja četnika u Višegradu.

"Uvjeren sam da ono što radimo, radimo za dobro čovjeka, hrvatskog naroda i naše domovine Bosne i Hercegovine", rekao je Čović.

On je kazao da HDZ traži partnere za izmjene izbornog zakonodavstva, a ubrzo i ustava. Čović je kazao da će federalizam biti raspravljan i na ovoj konferenciji te da to može biti putokaz učesnicima pregovora u formiranju vlasti.

Predsjednik HDZ-a ocijenio je da je velika greška što ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a nisu još prošle godine aktivirali Akcioni plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u. Istakao je da se moraju osigurati novi modeli za izmjene Ustava BiH i nadogradnju Aneksa IV te na taj način onemogućavanje izbora nelegitimnih političkih predstavnika.

"Rezultati prošlogodišnjih izbora nisu ustavni i zakoniti. Oni nam nisu dali legitimne i legalne predstavnike hrvatskog naroda kako u Predsjedništvu BiH, tako i u organima zakonodavne vlasti", rekao je Čović.

Zaključio je riječima da HDZ traži političke partnere koji će kao prioritet staviti izmjene Izbornog zakona BiH u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH te da je uvjeren kako za to postoji mnogo rješenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (294)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: