Pisanje Žurnala
1.4k

Hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH

Klix.ba
Obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona.

Prema saznanjima Žurnala, cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila je "BIH leglo terorizma".

Sve ove aktivnosti provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriji BiH koordinirao je hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja. Veza sa institucijama Republike Srpske bio je novinar RTRS-a Mato Đaković kojem je čak dato na raspolaganje i službeno auto Vlade Republike Hrvatske sa diplomatski tablicama.

Oružje u mesdžidu

Č. H. je pripadnik selefijskog pokreta. Godinama su on i članovi njegove porodice radili na teritoriji Evropske unije. Tokom 2018. godine hrvatski obavještajci su ga više puta isljeđivali prilikom prelaska granice, a od njega su, na jednom od zadržavanja, zatražili da, po povratku u BiH, na području Doboja preuzme paket sa naoružanjem, te da ga odnese u mesdžid Stranjani kod Zenice.

Nakon što bi prebacio oružje, ovaj selefija bi trebao poslati poruku izvjesnom Davoru iz Zagreba, koji bi, potom, o svemu obavijestio policijske agencije u BiH, koje bi provele akciju, te pronašle oružje i eksploziv u selefijskom mesdžidu. Hrvatski obavještajci tada su prijetili bh selefijama da će im ukinuti radne dozvole, te da će ih „dodatno kontrolirati na granici ukoliko ne pristanu na suradnju“

Samo nekoliko mjeseci ranije, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović optužila je BiH da je "leglo terorizma", a njena izjava je temeljena na "informacijama Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske", na čije su se navode pozivali mediji bliski HDZ-u.

Još krajem 2016. godine, Večernji list je objavio navodnu informaciju SIPA-e u kojoj je navedeno da su na području BiH formirani teroristički kampovi, ističući da je SIPA ove informacije dobila od SOA-e. Ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić tada je demantirao hrvatsku predsjednicu, ustvrdivši da SIPA nikad nije sačinila takav dokument, te da su informacije o BiH kao leglu terorizma - izmišljene.

No, u priču se tada uključio Mektićev zamjenik Mijo Krešić koji je više puta u javnosti iznosio tvrdnju da u BiH postoje teroristički kampovi. Uglavnom, u intervjuima datim Tanjugu (srbijanska novinaska agencija) te HMS-u (Hrvatski medijski servis), Krešić ponavlja da su BiH postoje teroristički kampovi.

Konačno, 14. septembra 2017. godine Krešić je za Hrvatski medijski servis (HMS) izjavio da su "vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne“, te da su "umrežene i sa tisućama članova“.

Žurnal je kontaktirao Miju Krešića koji je obećao da će na pitanja odgovoriti SMS porukama. No, nakon što su mu novinari poslali pitanje na osnovu kojeg je izvještaja ili dokumenta konstatirao da u BiH postoje teroristički kampovi, Krešić se više nije javljao. Tako su ostali i bez odgovora na pitanje o njegovim vezama sa hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem.

Bandić u Dubnici

Upravo je Bandić, ali i sigurnosnih agencija BiH, tokom 2018. godine odlazio u selo Dubnica nadomak Kalesije, gdje živi selefijska zajednica.

Prema informacijama sigurnosnih agencija BiH Bandić je u Dubnici, po uzoru na svoje kolege u Hrvatskoj, također, pokušao vrbovati selefije da na teritoriji Republike Srpske preuzmu pakete sa oružjem koje bi kasnije odnijeli u neki od svojih mesdžida, nakon čega bi bila provedena policijska akcija. Sve bi se obavilo u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, a koordinator tih aktivnosti trebao je biti novinar RTRS-a i Dodikov prijatelj Mato Đaković.

Bandić je tada Đakoviću dao na raspolaganje i službeni BMW, a fotografija iz priloga potvrđuje da je novinar RTRS-a vozio automobil sa diplomatskim tablicama koje pripadaju Ambasadi Republike Hrvatske u BiH, odnosno Konzulatu u Tuzli.

"Poštovani g. Avdić, upit možete poslati na [email protected]. S poštovanjem Ivan Bandić", napisao je konzul Bandić novinaru Žurnala.

Slijedeći njegove upute, u srijedu, u 12 sati i 19 minuta poslan je mail sa četiri pitanja u vezi sa ovim slučajem.

"Zbog čega ste tokom 2018. godine posjetili naselje Dubnica kod Kalesije?

Po kojem osnovu treća lica, koja nemaju diplomatski status, voze automobil registriran na Konzulatu Republike Hrvatske?

Da li imate ikakvu saradnju sa Matom Đakovićem?

Da li ste imali kontakte sa pripadnicima selefijskog pokreta u BiH ili sa osobama bliskim tom pokretu?"

Sat i po kasnije stigao je odgovor:

"Poštovani g. Avdić, unatoč najboljoj volji, a cijeneći Vašu novinarsku etiku, kodeks, profesionalnost, interes i najbolje namjere, nisam Vam, nažalost, u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit, s obrzirom da predmet istih nije iz djelokruga rada Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Tuzli. S osobitim poštovanjem, Ivan Bandić", napisao je konzul, ne odgovarajući na direktno postavljena pitanja.

Prema zvaničnoj biografiji, konzul Bandić je od 1988. godine bio zaposlenik Službe državne bezbjednosti, da bi, nakon raspada Jugoslavije, nastavio sa obavještajnim poslovima u Zagrebu. Godinama je bio konzul u Mađarskoj, a obavljao je i diplomatske poslove u Holandiji, gdje je imao problema sa tamošnjim vlastima, pa je morao napustiti tu poziciju.

Nakon toga dolazi u Tuzlu, gdje organizira svoju grupaciju čiji su članovi, prije svih, novinar Mato Đaković i doministar Mijo Krešić. Upravo ova dvojica drže pod kontrolom glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, koja je bliža rodica i Mije Krešića i Mate Đakovića.

Kako bi uspostavili puno kontrolu nad Odjelom za terorizam u Tužilaštvu BiH, Krešić se pobrinuo da na tu poziciju bude imenovan njegov provjerni kadar – Ćazim Hasanspahić. Tako se početkom februara 2019. godine Mijo Krešić u Sarajevu sastao sa državnim tužiocem Ćazimom Hasanspahićem, što potvrđuje i fotografija u prilogu.

Samo nekoliko dana poslije tog sastanka, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić imenuje tužioca Hasanspahića za šefa Odjela za terorizam u Tužilaštvu BiH. Istovremeno, hrvatska služba vrši dalji pritisak na pripadnike selefijskog pokreta, prijeteći im zabranom prolaska kroz teritoriju Hrvatske, ukoliko ne pristanu na saradnju.

Također, hrvatski obavještaci su jednom od pripadnika selefijskog pokreta prijetili da će službama Slovenije ili službama drugih država protiv njih dostaviti kompromitirajuće informacije na osnovu kojih bi im bile oduzete radne dozvole u Evropskoj uniji, nakon čega bi bili protjerani.