|

Saborski zastupnici traže da Plenković odgovori da li je Hrvatska poticala terorizam u BiH

Saborski zastupnici traže da Plenković odgovori da li je Hrvatska poticala terorizam u BiH
56
Klix.ba
14.3.2019. u 12:06
58
komentara
56

dijeljenja
Saborski zastupnici traže da Plenković odgovori da li je Hrvatska poticala terorizam u BiH
Nakon informacija o djelovanju hrvatskih diplomata i obavještajaca u BiH, koji su naoružavanjem selefija pokušali predstaviti BiH "leglom radikalizma", oglasili su se i određeni političari iz susjedne Hrvatske.
Zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Bojan Glavašević uputio je zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću o tome da li je konzul Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić imao ikakvu službenu saradnju s novinarom RTS-a Matom Đakovićem i ima li ikakva saznanja o tome je li mu je ustupljeno službeno diplomatsko vozilo na korištenje.

"Uputili smo dopis predsjedniku Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku Ranku Ostojiću gdje tražimo da unutar svojih ovlasti istraži ove navode, i konačno, uputili smo predstavku Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi, gdje smo tražili da oni kao nezavisno tijelo također u okviru svojih ovlasti provedu istragu", objasnio je Glavašević za Večernji list naglasivši kako ove tvrdnje iz BiH smatra vrlo ozbiljnima.

On ističe da tvrdnje iz BiH zahtijevaju promptnu provjeru, odnosno da nema prostora za pretpostavke jer su političke implikacije vrlo duboke, neovisno o tome jesu li te tvrdnje tačne ili neistinite.

"Ako je riječ o nečemu što je istinito, to znači da je Hrvatska zapravo poticala terorizam na području druge države i time narušila njen suverenitet, a ono što mene brine, također u slučaju da je netačno, je zašto jedan visoki dužnosnik druge države iznosi neistine ovoga tipa i ovakve kvalifikacije. Prostora za pretpostavke nema, vrlo su ozbiljne političke implikacije ovoga, smatramo da je ovo prvorazredno političko pitanje i da ga treba što prije istražiti", kaže Glavašević.

Bivši ministar unutarnjih poslova saborski zastupnik Vlaho Orepić kaže da hrvatske, ali i bosanskohercegovačke sigurnosne službe trebaju ove informacije potvrditi ili demantirati.

"BiH i Hrvatska su jedinstven sigurnosni prostor kada je riječ o islamistima i ekstremima po tom pitanju. Sigurnosnih pitanja o toj temi sigurno ima, ali ni blizu nivou kojoj pokušavaju prikazati izborni gubitnici u BiH na čelu s Draganom Čovićem. Poznavajući ljude koji rade u sigurnosnim službama u obje zemlje, oni su sigurno već u angažmanu i vjerujem da će problem spustiti na nivo na kojem treba biti. Izazova ima, ali to nije ni blizu onome što izborni gubitnici žele prikazati. Sigurnost je podučje gdje nema politikantstva, to treba argumentirano dokazati ili demantirati", rekao je Orepić.

Upitan treba li hrvatska predsjednica pripaziti šta izgovara, Orepić je odgovorio da je ona "jedan od stupova sigurnosti Republike Hrvatske".

Što se istinitosti izjava ministra sigurnosti BiH tiče, Orepić smatra da treba "stručno pristupiti".

"U ovom trenutku ne želim stajati ni na jednu stranu, sigurno je da postoje interesi sigurnosnih službi da to razriješe, potvrde ili demantiraju. Međutim, ovdje uistinu vidim tragove politike, koje treba izbaciti iz sigurnosnih službi", smatra Orepić i zaključuje kako je, dok je bio ministar unutarnjih poslova, primao izvještaje SOA-e o islamskim radikalima i da se tada govorilo o hiljadu do dvije hiljade ljudi, ali ne na način da su naoružani i u formacijama, nego o potencijalnom izvoru nezadovoljstva na tom prostoru.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...