BiH
53

Planinarsko društvo Javorina traži od Željke Cvijanović pokroviteljstvo trke Jahorina Ultra Trail

Klix.ba
Planinarsko društvo Javorina koje je početkom augusta ove godine organizovalo prvo izdanje Jahorina Ultra Traila, uputilo je otvoreno pismo predsjednici Vlade Republike Srpske, Željki Cvijanović, u kojem se traži njeno pokroviteljstvo drugog izdanja trke i zalaganje da projekat dobije institucionalnu podršku.

Članovi društva su se odlučili obratiti javno jer dosadašnji pokušaji dobijanja zvanične podrške institucija vlasti sa svih nivoa, nisu dali pozitivan ishod. Nakon obraćanja Ministarstvu za porodicu, omladinu i sport, Ministarstvu trgovine i turizma, Eko fondu Republike Srpske, opštinama Višegrad, Rogatica, Sokolac, Pale, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo i Stari Grad koje su obuhvaćene projektom, samo su poslednje tri lokalne zajednice skromnim doprinosima osigurale status prijatelja projekta.

Kampanja koju su pokrenuli "Hoću Jahorina Trail" mobilisala je trkače iz cijelog regiona koji su gore navedenim institucijama uputili na stotine pisama u kojima traže institucionalnu podršku organizatoru i narednom izdanju trke.

"Obratili smo se predsjednici Vlade Republike Srpske zahtjevom za pokroviteljstvo drugog izdanja trke Jahorina Ultra Trail koju PD Javorina organizuje 30-31.07.2016. godine. S obzirom na sve veći broj trkača iz cijelog svijeta zainteresovanih za dolazak na Jahorinu i učešće na našim trkama, potrebno je organizaciju takmičenja podići na viši nivo kako bi nam zadovoljni učesnici došli ponovo ali i preporučili nas drugima. Nažalost, mi ne smijemo ući u konkretne pripreme dok ne osiguramo podršku institucija nadležnih za sport, turizam i ekologiju. Naredne godine, stazama ćemo obuhvatiti tri olimpijska borilišta, povezati tri grada i četiri planine te uključivanjem manje razvijenih opština, promovisati prirodne resurse i uslove za razvoj sportskog, seoskog ili aktivnog turizma koji može biti značajan faktor njihovog daljeg razvoja“, poruka je Sanje Kavaz, predsjednice Društva.