Putovanja
53

Otvorena ski sezona na Jahorini: Uz vještački snijeg, u funkciji jedna staza

Anadolija
(Foto: Klix.ba)
Olimpijski centar Jahorina ovog vikenda zvanično otvara skijašku sezonu od koje mnogo očekuju. Ističu da je prošla bila jedna od najboljih u posljednjih 20 godina i nadaju se da će im ova donijeti slične, možda i bolje rezultate.

Iako vremenski uslovi, kao i visina snijega, nisu bili na zadovoljavajućem nivou, uposlenici OC Jahorina potrudili su se da uz vještačko osnježavanje pripreme stazu Poljice na kojoj su se ljubitelji alpskog skijanja već danas mogli okušati na bijelom prekrivaču.

U OC Jahorina svjesni su da će uspješnost nove sezone zavisiti od "više sile", količine snijega i vremenskih uslova, ali se nadaju da će biti dovoljno snježnih dana kako bi olimpijska ljepotica privukla što veći broj turista, kako domaćih i iz regiona, tako i iz ostalih dijelova Evrope.

Uspješna sezona

"Prošla sezona je bila jedna od najboljih poslijeratnih, jer smo imali najveći broj skijaša i najviše skijaških dana. Nadamo se da ćemo i ove godine imati dobru sezonu i da ćemo imati veliki broj skijaša koji će uživati na uređenim stazama. Svi zaposleni OC Jahorina dat će sve od sebe da sezona bude uspješna. Zajedno sa predstavnicima grada Istočno Sarajevo i Vlade RS trudimo se da u ovim teškim finansijskim vremenima od Jahorine napravimo planinu koja će biti konkurentna svim skijalištima u regionu. Jahorina je destinacija koja je proglašena od izuzetnog značaja za RS, ali i cijeli region. Nadamo se da ćemo uz naš rad, ali i Evropske zimske olimpijske igre mladih koje će se održati 2019. godine, vratiti Jahorinu na prave staze. Uz pomoć svih institucija možemo napraviti puno", kazao je Velibor Lazarević, direktor OC Jahorina.

Nenad Samardžija, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, istakao je ogroman značaj Jahorine kako u razvoju turizma, tako i privrede, ne samo gradskih opština nego RS i cijele BiH.

"Želim istaći da Istočno Sarajevo raspolaže sa mnogo privrednih i turističkih potencijala, a tu se posebno izdvaja Jahorina kao nosilac turističke privrede u RS i BiH. Lokalna zajednica je učinila dosta na razvoju infrastrukture Jahorine, cijeneći njen značaj za razvoj ovog regiona. U 20 godina nije zabilježen niti jedan incident na našoj olimpijskoj ljepotici. Tu bi posebno istakao dobru saradnju sa Sarajevom i s ponosom možemo reći da se svi turisti koji posjete Jahorinu mogu osjećati bezbjedno. Učinit ćemo sve da to tako i ostane. Raduje me činjenica jedinstva koju su pokazali svi nivoi vlasti u pripremi ove turističke sezone. Nadam se da nećemo imati ozbiljnijih problema i da su stvorene sve pretpostavke da ova sezona bude uspješna", rekao je Samardžija.

Među 10 najatraktivnijih destinacija

Podršku OC Jahorina potvrdio je i Aleksandar Đurić, savjetnik ministra za turizam i trgovinu Republike Srpske. On je istakao veliki optimizam pred početak sezone 2015./'16. i iznio podatak koji ide u prilog njegovim tvrdnjama, a to je činjenica da je britanski Telegraph nedavno Jahorinu svrstao među deset najatraktivnijih svjetskih destinacija. Izrazio je nadu da će ovo svojevrsno priznanje doprinijeti povećanju broja turista iz zapadne Evrope.

Olimpijski centar Jahorina se potrudio da povodom početka skijaške sezone organizuje i bogat zabavni program. Tako su danas sve posjetioce na Jahorini zabavljali članovi benda Beogradski sindikat, a sutra će to učiniti grupa Regina. Osim njih, za dobru zabavu potrudit će oba dana vikenda osiguran je i bogat DJ program.