BiH
0

Planinarski savez BiH koordinator za evropski pješački put E-6

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ovogodišnji interes turista za planinski turizam u BiH je u blagom porastu u odnosu na prošlu godinu, iako je u našoj zemlji još uvijek postoji neriješen problem mina, rekao je za Fenu Tarik Grabus, generalni sekretar Planinarskog saveza BiH.

Zbog određene doze rizika koje osjećaju turisti željni za upoznavanjem bogatstva bh. planina, prvo se informišu u Planinarskom savezu BiH, gdje kažu da se s većim dolaskom stranih državljana sve više razvija planinarski, odnosno seoski turizam.

Grabus priznaje da to još nije na nivou na kojem bi željeli, "jer na to utiče dosta faktora, ali očekujemo da ćemo u narednim godinama doživjeti turistički bum kako urbanog tako i seoskog turizma.“

To će se najvjerovatnije desiti s narednim aktivnostima Planinarskog saveza BiH.

„U fazi pripreme su planinarsko-pješački putevi u BiH, jer je Planinarski savez BiH izborio status koordinatora za evropski pješački put E-6 u Evropskoj pješačkoj asocijaciji (ERA-Europion Rambler's Association). Tako ćemo imati riješene planinarsko-pješačke puteve u BiH s ulaznim i izlaznim tačkama sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom“, kaže Grabus, dodajući da put E-6 ide od Skandinavije preko Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i završava u Grčkoj.

U BiH, pojašnjava, pravit će se bajpasi koji će se vezati za kulturno historijske centre, što je bio jedan od uslova ERA.

„Također i evropski pješački put E-12 prolazi kroz BiH. To je mediteranski pješački put koji kreće od Portugala, preko Španije, Italije te završava u Albaniji, s tim da će proći u predjelu Neuma i nadamo se da će ući do Hutova blata kao rezervata ptica“ , rekao je Grabus.

BiH izborila je pravo da ovi pješački putevi prolaze kroz našu zemlju „iz razloga što smo do 1992. godine imali dosta sređenu stazu planinarsko-pješačkih puteva koje su se prije zvale transferzale, kao što je bila transferzala Bratstva jedinstva ili Sarajevska transferzala.“

„Ti putevi sa kontrolnim prečkama obilazili su se za dva i više dana. Skupljali su se poeni i nakon određenog broja skupljenih poena dobivale su se značke i priznanja. Na osnovu toga BiH ima pedigre i dosta dobru razrađenu organizaciju, zbog čega ćemo putem ERA napraviti E-6 i E-12 kao turističku ponudu u BiH“, kazao je Grabus.

Nada se da će se u naredne dvije godine završiti ciklus E-6 sa pravljenjem staza, markacijom, signalizacijom i drugim pratećim stvarima.