Pridržavati se uputa
164

Savjet planinarima: Odgodite masovne izlete, boravite u prirodi u manjim grupama

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Planinarskog saveza (PS) BiH Ermin Lipović preporučio je planinarima i ostalim ljubiteljima prirode da prolongiraju masovne izlete i odlaske u prirodu i tako ispoštuju pravila koja, zbog opasnosti od širenja koronavirusa, nalažu izbjegavanje okupljanja u velikim grupama.

Lipović je kazao za Fenu da je upravo zarad sprečavanja masovnijih okupljanja zatvorena i većina planinarskih domova.

Slična situacija je, kaže, i u regiji gdje je također zatvorena većina planinarskih domova.

Lipović kaže da su službeno otkazane razne manifestacije i pohodi na kojima obično bude masovno okupljanja planinara ili drugih ljubitelja prirode, kao i izvještajna Skupština PS BiH koja je trebalo da bude održana predstojećeg vikenda.

"Pojedinačnih izleta vjerojatno ima, jer i zdravstveni djelatnici preporučuju boravak u prirodi. Treba poslušati i upute Gorske službe spašavanja za izlazak u prirodu u manjem obimu jer se, u slučaju potrebe za intervencijom, i oni izlažu dodatnim rizicima", kazao je Ermin Lipović iz Bihaća, instruktor GSS-a, alpinizma i planinarskih vodiča.

Za područje Bosne i Hercegovine na snazi je stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa. Stanovništvu se preporučuje da poštuju osnovne mjere opreza, da bi se spriječilo širenje koronavirusa.