Dok čekaju usvajanje budžeta
2

Penzionisani vojnici podižu krivičnu prijavu protiv Špirića

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pedesetak penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH okupilo se danas ispred zgrade Paralmenta BiH u iščekivanju usvajanja budžeta za 2012. godinu o kojem parlamentarci danas raspravljaju. Kako nam je rekao predstavnik penzionisanih vojnika Senad Hubjer, u narednim danima će podići krivičnu prijavu protiv ministra finansija i trezora BiH Nikole Špirića.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić je, prema Hubjerovom mišljenju, prekršio Zakon o planiranju državnog budžeta zbog toga što nije planirao isplatu njihovih penzija do kraja godine.

"On svjesno ide ka ukidanju zakona i taj njegov cilj se nikada neće ostvariti. Mi to nećemo dozvoiti, po cijenu ugrožavanja naših života. Bošnjački poslanici u Parlamentu BiH ne smiju to uraditi. Mi imamo Zakon koji je prošao kompletnu parlamentarnu proceduru, koji je bio na Ustavnom sudu, imamo presude kantonalnih sudova...", kaže Hubjer za portal Klix.ba.

Ukoliko bošnjački ministri i poslanici podrže Špirićevu namjeru, penzionisani vojnici OS BiH će u narednim danima napraviti proteste ispred centrala stranaka SDP i SDA.

"Učinili bi sve da te stranke čiji parlamentarci i ministri podrže Špirićevu namjeru ne predsatvlja više nas Bošnjake u državnim institucijama, pogotovo nas borce koji smo bili od '92. do 95. kamen temeljac ove države. Zahvlajujući nama, oni tamo sjede i primaju tako visoke plate. Oni to ne smiju uraditi", dodaje Hubjer.

Hubjer kaže kako danas očekuju usvajanje budžeta, i da će bošnjački ministri na čelu sa Lagumdžijom, Sadikovićem i Ibrahimovićem odbaciti "manipulatorski i neustavan prijedlog ministra Špirića". Iako nisu zadovoljni usvojenim budžetom za 2012. godinu u Vijeću ministara, prema kojem je za penzije bivših pripadnika OS BiH osigurano 19,8 od potrebnih 29,8 miliona, Hubjer kaže kako će ostatak od deset miliona KM potraživati putem suda.

"Preko naše pravne zastupnice Senke Nožice podići ćemo krivičnu prijavu protiv ministra finansija i trezora Nikole Špirića zbog toga što je prekšio Zakon o planiranju budžeta i što jedan ustavni zakon nije ispoštovao", kaže Hubjer.

Kako saznajemo, trojica predstavnika penzionisanih vojnika prisustvovat će osmoj tački današnje sjednice Parlamenta BiH, koja se odnosi na budžet BiH za 2012. godinu.