Penzionisani vojnici OS BiH
1

Protest zamrznut do sjednice Parlamenta o budžetu

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Penzionisani vojnici Oružanih snaga BiH koji su protestovali ispred zgrade institucija BiH danas su, nakon što je Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog budžeta, zamrzli protest do sjednice Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se raspravljati o budžetu institucija BiH za 2012. godinu.

Predstavnik pripadnika Oružanih snaga BiH Šemsudin Pojeta pojasnio je u izjavi Srni da zamrzavanje protesta znači da će se penzionisani pripadnici Oružanih snaga povući i osloboditi prostor ispred zgrade institucija BiH.

"Pošto je u Prijedlogu budžeta za 2012. godinu koje je usvojilo Predsjedništvo BiH uvrštena stavka o finansiranju naših penzija i pošto smo djelimično ostvarili cilj, odlučili smo se povući i osloboditi prostor ispred zgrade institucija. Vratićemo se kada bude sjednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o budžetu", rekao je Pojeta. 

On je dodao da još nije poznato kada će biti održana sjednica parlamenta BiH na kojoj će se raspravljati o budžetu, ali da postoje neke najave da bi mogla da bude održana 10. maja. 

Penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH počeli su popodne da se razilaze i oslobađaju prostor ispred institucija BiH. 

Predsjedništvo BiH danas je na hitnoj sjednici usvojilo Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu u iznosu od 1.349.928.000 KM, potvrdio je Srni savjetnik za ekonomska pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Ljubiša Ćosić.

Penzionisani vojnici Oružanih snaga BiH počeli su protest pred zgradom institucija BiH prije 37 dana, kako bi  dobili garancije da će u budžet za 2012. godinu biti uvrštena stavka koja se odnosi na isplatu njihovih penzija. 
Parlamentarna skupština BiH usvojila je, uoči opštih izbora 2010. godine, izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici tzv. Armije BiH, HVO ili Vojske Republike Srpske, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.