Treću noć spavaju na ulici
0

Vojnici istrajni: Ne odustajemo ni da počnemo umirati od gladi

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH i ovu noć će provesti na otvorenom ispred zgrade institucija BiH i nastaviti juče započeti štrajk glađu.

Predstavnik bivših vojnika Senad Hubjer rekao je Srni da će vojnici biti istrajni u svojim zahtjevima i da neće odustati od protesta i po cijenu da počnu umirati od gladi.

Prema njegovim riječima, do sada je bilo 19 intervencija hitnih medicinskih službi zbog pogoršanja zdravstvenog stanja vojnika koji protestuju. Penzionisani vojnici smatraju neprihvatljivim današnji prijedlog ministra finansija i trezora BiH Nikole Špirića o rješavanju njihovog statusa.

Ministar Špirić je ocijenio da je najbolje rješenje za problem prijevremenog penzionisanja pripadnika Oružanih snaga BiH stavljanje van snage zakona kojim je to omogućeno, a koji je usvojen prije dvije godine.

"Ovaj zakon je loš i neetičan i njegova primjena mogla bi uvesti BiH u anarhiju", rekao je Špirić na konferenciji za novinare u Sarajevu. On je naveo da bi trebalo zajednički pristupiti traženju novih zakonskih rješenja za ovu populaciju, i to prvenstveno posredstvom NATO Trast fonda, koji nudi mogućnost prekvalifikacije, doškolovavanja ili otpremnine.

Vijeće ministara BiH razmotrit će mogućnosti rješavanja pitanja prijevremeno penzionisanih vojnika Oružanih snaga BiH. Predsjedavajući Vjekoslav Bevanda je juče upoznao ministre o sadržaju razgovora sa otpuštenim vojnicima koji protestuju, zahtijevajući da u prijedlog budžeta BiH za ovu godinu budu uvrštena sredstva za njihova primanja u skladu sa zakonom.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je, uoči opštih izbora 2010. godine, izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici ABiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.
Za isplatu penzija za 2010, 2011. i 2012. godinu bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje potrebno je 29,8 miliona KM.