|

Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH dovode porodice na proteste

Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH dovode porodice na proteste
0
S
SRNA
23.3.2012. u 16:44
11
komentara
0

dijeljenja
Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH dovode porodice na proteste Štrajk glađu bivših pripadnika Oružanih snaga BiH (Foto: Sarajevo-x.com)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda istakao je da ne želi biti akter manipulacija, te da predano radi na traženju rješenja u pogledu primjene zakona kojim se reguliše status bivših pripadnika Oružanih snaga BiH - saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.
Bevanda je u vezi sa daljim koracima u pogledu primjene tog zakona, istakao da intenzivno radi na komunikaciji da bi se što prije došlo do budžeta za ovu godinu i kako bi se izbjeglo ponovno donošenje odluke o privremenom finansiranju.

U međuvremenu, za sve dodatne informacije u vezi sa bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH upućuju na resorno ministarstvo.

Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH proveli su treću noć na otvorenom ispred zgrade institucija BiH nastavljajući štrajk glađu, a predstavnik bivših vojnika Senad Hubjer rekao je Srni da je noćas intervenisala hitna pomoć i da je do sada 26 ljudi zatražilo ljekarsku pomoć.

Za sutra su bivši pripadnici Oružanih snaga BiH najavili da će dovesti članove porodica da sa njima borave ispred zgrade institucija BiH.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je, uoči opštih izbora 2010. godine, izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici takozvane Armije BiH, HVO ili Vojske Republike Srpske, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.

Za isplatu penzija za 2010., 2011. i 2012. godinu bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje potrebno je 29,8 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...