Najavljuju štrajk glađu
0

Oko hiljadu bivših vojnika namjerava noćiti na Marindvoru

SRNA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Bivši pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje okupili su se danas ispred zgrade Vijeća ministara BiH tražeći da u prijedlog budžeta BiH za ovu godinu budu uvrštena sredstva za isplatu njihovih penzija.

Predstavnik otpuštenih vojnika iz Republike Srpske Rade Dželetović rekao je da otpuštenim vojnicima koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje jedino još budžet stoji na putu da ostvare svoja prava.

"Postoji zakon koji omogućava naše prijevremeno penzionisanje, kao i odluka Vlade Republike Srpske od 10. februara kojom se zakon ni u jednom momentu ne osporava, već se predviđa da će naše pitanje da bude riješeno, samo da se obezbijede sredstva", rekao je Dželetović novinarima ispred zgrade Vijeća ministara.

On je istakao da su izmjene i dopune Zakona o službi u OS BiH kojima se omogućava prijevremeno penzionisanje pripadnika OS u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojene glasovima i srpskih, i hrvatskih i bošnjačkih poslanika.

"Ako bude trebalo, stupićemo u štrajk glađu", rekao je Dželetović i dodao da bivši vojnici nisu došli da ruše institucije BiH.

Predstavnik otpuštenih vojnika Bošnjaka Senad Hubjer istakao je da je jedini zahtjev okupljenih vojnika da se zakon poštuje i da se sredstva za njihove penzije uvrste u budžet BiH za 2012. godinu.

"Ako nas ne uvrste u prijedlog budžeta, stupićemo u štrajk glađu, a ako nas uvrste, ostajemo ovdje i dalje, da ispratimo usvajanje budžeta", rekao je Hubjer i najavio da će bivši vojnici formirati šatorsko naselje ispred zgrade Vijeća ministara.

Hubjer je objasnio da su bivši pripadnici OS BiH sa teritorije Federacije BiH prije pet mjeseci dobili rješenje Federalnog zavoda PIO o prijevremenom penzionisanju, za razliku od svojih kolega iz Republike Srpske, koji još čekaju rješavanje svog statusa.

Prema riječima jednog od bivših pripadnika OS Šemsudina Pojate, apsurd je da od političara koji su donijeli zakone treba tražiti da ih sprovode.

"U našem slučaju imamo zakon, odluku Ustavnog suda BiH o valjanosti zakona, kao i odluke entitetskih vlada o njegovom provođenju", rekao je Pojata.

Predstavnik bivših pripadnika HVO koji su otpušteni uz pravo na prijevremeno penzionisanje Slavenko Dodik poručio je da će bivši pripadnici OS BiH istrajati u svojim zahtjevima.

Predstavnike otpuštenih pripadnika OS BiH danas oko 14.00 časova trebalo bi da primi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a za 17.00 časova dogovoren je sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom i premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem.

Za sutra je u Sarajevu zakazana sjednica Vijeća ministara, a bivši vojnici očekuju da će jedna od tačaka dnevnog reda biti i budžet za 2012. godinu.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je uoči opštih izbora 2010. godine izmjene i dopune Zakona o OS BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici ABiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.