BiH
1

Penzionisani pripadnici OS BiH djelimično zadovoljni

FENA
Na neki način smo zadovoljni ovim izmjenama i dopunama zakona jer smo vidjeli da ne možemo opstati na državnom nivou zbog političkih opcija koje dolaze iz RS-a, kazao je večeras Feni Senad Hubjer, jedan od bivših pripadnika Oružanih snaga BiH koji su se danas ponovno okupili ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu kako bi pratili sjednicu Predstavničkog doma PSBiH.

Predstavnički dom državnog parlamenta je na današnjoj sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Zakonom je propisano da izuzetno, na prijedlog Ministarstva odbrane, vojnik koji je najmanje dvije godine do 23. 12. 1995. godine bio pripadnik Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća odbrane ili Vojske Republike Srpske, a koji se 1. januara 2010. godine nalazio u vojnoj službi, i kojem u skladu sa Zakonom prestaje služba, ima pravo na status i primanje po toj osnovi, na način kako su ta prava regulirana za srodne kategorije entitetskim propisima.

Hubijer je kazao da su večeras, nakon sjednice Predstavničkog doma razgovarali s poslanicima Kluba SDP-a BiH.

"Oni garantuju, čak smo se i telefonski čuli s premijerom Nerminom Nikšićem i zakazao nam je sastanak u srijedu sljedeće sedmice, da se dogovorimo s njim i s direktorom PIO-a Zijadom Knjićem oko visine primanja, znači visine naših penzija, i sa srodnom boračkom kategorijom", kazao je Hubjer.

Iako smo sumnjali u ovo oni su nam, dodao je, ulili neku nadu.

"Mislimo da nismo prevareni. Očekujemo ubrzo, kako nam je prenio premijer Federacije, da će se to u narednih 15 do 20 dana riješiti na sjednici Vlade FBiH", kazao je Hubjer.

Do tada, dodao je, očekujemo i da budžet bude operativan, da se izdvoje sredstva od 20 miliona KM i prebace PIO-u Federacije da bi se počelo s isplatom izostataka.

"Još uvijek ne vjerujemo, nismo sigurni, ali sva naredna dešavanja propratit ćemo javnim okupljanjima i upotrijebiti sve radikalne mjere ako bude potrebno. Ovo više nije naša adresa, naša naredna adresa je Vlada Federacije. Pokušat ćemo se na miran i normalan način s njima dogovoriti i realizirati ove izmjene i dopune", kazao je Hubjer.

Na pitanje šta će biti s njihovim kolegama iz RS-a, Hubjer je kazao da misli da će oni teško doći do svojih prava.