Optužio i Ljubuškić
31

Pećanac o navodima o kriminalu u Službi za zapošljavanje KS: Krao ili šutio isto je

N. V.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Direktor JU Služba za zapošljavanje KS Nermin Pećanac kazao je kako je budžet ove ustanove koji iznosi 40 miliona KM "nekima prethodnih godina služio kao bankomat", te da je uočio kriminalne radnje teške 5,5 miliona KM za koje "neko mora odgovarati." Osim toga je potencijalno buduću direktoricu Službe optužio za učešće u kriminalu o kom govori.
Pećanac je kazao da je angažovao advokata i da će sigurno dobiti spor, a tvrdi da je, otkako je u oktobru 2019. godine imenovan za direktora Službe, otkrio brojne nepravilnosti i da bi ministrica rada i socijalne politike Jasna Agić trebala podnijeti ostavku zbog otkrivenog kriminala.

U decembru 2019. godine su sve nezakonitosti i nepravilnosti prijavljene nadležnim policijskim i drugim institucijama. Kazao je i kako se aktivno radi na predmetu „Mjenice“:

„Mjenice su izdavane po hodnicima, 430.000 KM je izdato u mjenicama, naplaćeno 30.000 KM. Gdje su pare, ko je klapio? Ovo je kriminal, ovo je lopovluk i zato bih volio da neko ode u zatvor.“

Također, još uvijek nije okončan predmet koji je Tužilaštvu KS prijavljen 2016. godine o pronevjeri skoro 600.000KM za deset godina.

„Da se to riješilo možda se ne bi desile neke druge kriminalne radnje“, kazao je Pećanac dodavši da se "nosioci kriminala u Službi" pokušavaju vratili, ali i da to neće moći.

Jučer je Klix.ba objavio da bi za v.d. direktora Službe trebala biti imenovana Edina Ljubuškić, Pećanac je na to dao svoj komentar kazavši da je i ona bila dio kriminalne priče:

„Edina Ljubuškić - ona je bila u dobrom dijelu ove priče. Ja sam naveo ko je bio na kojoj funkciji kad se ovaj kriminal dešavao i ona ne može izbjeći odgovore na neka pitanja, jer je u jednom periodu bila šef finansija. Neki su učestvovali aktivno u ovome, a neki su šutnjom ili nečinjenjem doprinijeli istom. Posljedica je ista, krao ili šutio ista je posljedica.“

Ljubuškić je odmah odgovorila na njegove navode kazavši kako se u Službi za zapošljavanje kralo, ali da je neprovjereno dovođenje nje u vezu sa tim usmjereno ka njenoj diskreditaciji.