Zastrašujuće cifre
147

Postaje li Švedska raj za kriminalce: Blizu 62 hiljade ljudi povezano s kriminalnim grupama

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Švedskoj je blizu 62.000 osoba aktivno u kriminalnim mrežama ili je povezano s njima. Ovo je danas objavila komesarka švedske policije Petra Lundhov.

"Identificirali smo 14.000 osoba aktivnih u kriminalnim mrežama. Što se tiče osoba koje su povezane s tim mrežama, procjenjujemo da ih ima 48.000", rekla je Lundhov na konferenciji za novinare u Stockholmu.

Švedski ministar pravde Gunnar Strommer podsjetio je da su 62 osobe poginule u pucnjavama u Švedskoj 2022. godine.

Napomenuo je da, iako se broj neznatno smanjio u 2023. godini, prema preliminarnim podacima, švedske vlasti zabilježile su devet puta više pucnjava sa žrtvama nego Norveška, Danska i Finska zajedno. U ovoj nordijskoj zemlji u isto vrijeme dogodio se najveći broj napada eksplozivom dosad.

"Govorimo o kriminalu s velikom sklonošću nasilju, koji ušutkava svjedoke, prijeti socijalnim radnicima, infiltrira se u vlasti i političke stranke", dodao je Strommer o kriminalnim mrežama.

Broj tragičnih pucnjava u Švedskoj više se nego utrostručio u proteklom desetljeću. Prošlog septembra u pucnjavi je ubijeno 11 osoba, što je najveći broj žrtava pucnjave u jednom mjesecu od 2019. godine.