Smjenjeni će ponovo biti imenovan?
0

PD PSBiH danas bira zamjenika predsjedavajućeg umjesto Bećirovića

SRNA
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da izabere novog zamjenika predsjedavajućeg ovog doma iz reda bošnjačkog naroda, umjesto Denisa Bećirovića, koji je smijenjen na prošloj sjednici.

"Na današnjoj (6. novembar) sjednici proširenog Kolegijuma Predstavničkog doma nije bilo zvaničnih prijedloga za izbor Bećirovićevog nasljednika, o čemu će Klub SDP-a donijeti odluku na sastanku prije početka sutrašnje sjednice Doma", rekao je u utorak novinarima šef Kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović nakon sjednice proširenog Kolegijuma.

Prema nepotvrđenim informacijama iz Parlamenta BiH, postoji velika mogućnost da smijenjeni Bećirović danas ponovo bude predložen na ovu funkciju.

Sa dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma, na zahtjev Ustavnopravne komisije doma skinut je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na zahtjev Komisije za finansije i budžet odgođeno je i izjašnjavanje o inicijativi poslanika Senada Šepića kojom se od Predstavničkog doma traži da obaveže Vijeće ministara BiH da iz sredstava tekuće rezerve i iz drugih grantova predviđenih za finansiranje institucija kulture od značaja za BiH osigura iznos na nivou iz 2010. godine za rad tih institucija.

Predstavnički dom Parlamenta BiH danas će u drugom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik SBB-a BiH Ismeta Dervoz, koja je pojasnila da se prijedlogom izmjena želi doprinijeti usaglašavanju odredaba o ravnopravnosti polova, sprečavanju polne diskriminacije i većoj zastupljenosti žena u politici i vlasti.

Pred poslanicima će se u prvom čitanju naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o komunikacijama, Prijedlog zakona o protivminskom djelovanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Prijedlog zakona o fondacijama BiH.

Vijeće ministara BiH, kao predlagač zakona o protivminskom djelovanju, navodi da je donošenje ovog zakonskog akta osnovni uslov za provođenje akcionog plana provođenja Strategije protiminskog djelovanja BiH za period 2009 – 2019. godina.

Poslanici će razmotriti izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu i izvještaj o finansijskoj reviziji izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2011. godinu, koji je sačinila kancelarija za reviziju institucija BiH.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH prihvatila je izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu i predložila Domu da usvoji zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da razmatra Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu i da ga dostavi u dalju proceduru Predsjedništvu BiH, te da Domu obrazloži razloge zbog kojih do sada nije razmatran taj nacrt.

Na sjednici će biti razmotren i godišnji izvještaj o izdatim dozvolama za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2011. godinu i izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2011. godinu.

Poslanici bi trebalo da daju saglasnost za ratifikaciju više sporazuma, konvencija, ugovora i protokola.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 sati.