{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom u srijedu bira Bećirovićevog nasljednika

S
5.11.2012. u 17:01
0
0
Predstavnički dom u srijedu bira Bećirovićevog nasljednika
0
Predstavnički dom u srijedu bira Bećirovićevog nasljednika
Denis Bećirović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi u srijedu, 7. novembra, da izabere novog zamjenika predsjedavajućeg ovog doma iz reda bošnjačkog naroda, umjesto Denisa Bećirovića, koji je smijenjen na prošloj sjednici.
Na dnevnom redu sjednice naći će se u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik SBB-a BiH Ismeta Dervoz.

U obrazloženju razloga za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona, Vijeće ministara BiH navodi da će njegovim donošenjem sveobuhvatno biti uređen postupak pružanja međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, što će doprinijeti razrješenju nekih pitanja nastalih u primjeni zakonskih odredbi iz 2009. godine, koje uređuju ovu oblast.

Izmjenama i dopunama biće unaprijeđena saradnja BiH sa drugim državama u krivičnim stvarima i omogućeno ubrzanje krivičnih postupaka koji se vode za krivična djela organizovanog i drugih vidova kriminala koja imaju transnacionalni karakter.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, Dervozova je ranije pojasnila da svojim prijedlogom želi da doprinese usaglašavanju odredaba o ravnopravnosti polova, sprečavanju polne diskriminacije i većoj zastupljenosti žena u politici i vlasti.

Pred poslanicima će se u prvom čitanju naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o komunikacijama, Prijedlog zakona o protivminskom djelovanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Prijedlog zakona o fondacijama BiH.

Vijeće ministara BiH, kao predlagač zakona o protivminskom djelovanju, navodi da je donošenje ovog zakonskog akta osnovni uslov za provođenje akcionog plana provođenja Strategije protiminskog djelovanja BiH za period 2009 – 2019. godina.

Poslanici će razmotriti Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu i Izvještaj o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2011. godinu, koji je sačinila kancelarija za reviziju institucija BiH.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH prihvatila je Izvještaj o izvršenju Budžeta za prošlu godinu i predložila Domu da usvoji zaključak kojim se od Savjeta ministara BiH traži da razmatra Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu i da ga dostavi u dalju proceduru Predsjedništvu BiH, te da Domu obrazloži razloge zbog kojih do sada nije razmatran taj nacrt.

Na sjednici će biti razmotren i Godišnji izvještaj o izdatim dozvolama za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2011. godinu i Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2011. godinu.

Poslanici bi trebalo da daju saglasnost za ratifikaciju više sporazuma, konvencija, ugovora i protokola.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: