Po hitnom postupku
1

Dom naroda PSBiH o Zakonu o finansiranju institucija BiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH razmatra po hitnom postupku.

Prijedlogom zakona su precizirane uočene nedorečenosti s ciljem rješavanja problema servisiranja vanjskog duga u situacijama (ne)usvajanja budžeta institucija BiH, kao i finansiranja bh. institucija u razdoblju privremenog finansiranja.

Predloženim zakonom, između ostalog, predviđeno je da Parlamentarna skupština BiH usvaja zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH do 31. marta svake godine, a ukoliko ga ne usvoji, bit će realizirani tekući rashodi nužni za funkcioniranje institucija BiH, o čemu Vijeće ministara BiH donosi posebnu odluku.

Dom naroda trebalo bi da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, te Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane i sigurnosti BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i potvrđivanje Odluke o učešću jedinice vojne policije Oružanih snaga BiH u operaciji Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan.

Pred delegatima bi se trebali naći i Izvještaj o provođenju mjera Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo s BiH 2008.-2012.; Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2011.; Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2011. godinu; Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi u 2011. godini kao i izvještaji Ureda za reviziju institucija o reviziji finansijskog poslovanja institucija BiH za 2011. godinu.