BiH
0

Pauza na početku sjednice PSBiH zbog neslaganja o dnevnom redu

FENA
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu je u 10 sati počela 39. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), ali je zbog neslaganja o tačkama dnevnog reda, a na zahtjev Kluba SNSD-a odmah proglašena desetominutna pauza.

Naime, na predloženom dnevnom redu su čak 72 izvještaja Ureda za reviziju institucija o reviziji finansijskog poslovanja državnih agencija za 2011. godinu.

Poslanica Dušanka Majkić istakla je da je nemoguće za jednu sjednicu kvalitetno razmotriti sve pristigle izvještaje te predložila da oni budu podijeljeni u četiri grupe: izvještaje koji su dobili pozitivnu ocjenu, oni koji su dobili negativnu ocjenu, izvještaji s mišljenjem s rezervom te oni koji su dobili mišljenje uz isticanje predmeta.

Majkić je ukazala na činjenicu da sjednici ne prisustvuju direktori agencija čiji su izvještaji danas na dnevnom redu. - Kome parlament da pošalje poruku i čemu služe ove rasprave ukoliko nema predstavnika ovih agencija? - pitala je Majkić.

Poslanik Beriz Belkić smatra da sve rasprave mogu biti danas kvalitetno urađene jer su svi poslanici izvještaje dobili prije više mjeseci.

"Slažem se da bi direktori trebali prisustvovati sjednici", dodao je.

Predstavnički dom bi danas trebao da raspravlja o izvještajima Ureda za reviziju institucija o reviziji finansijskog poslovanja Agencije za osiguranje u BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH, Agencije za državnu službu BiH, Agencije za poštanski saobraćaj BiH, Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, Agencije za nadzor nad tržištem BiH te Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Agencije za policijsku podršku, Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Agencije za statistiku BiH, Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH te Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Također, na predloženom dnevnom redu su i izvještaji Agencije za javne nabavke BiH, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Agencije za antidopinšku kontrolu BiH te Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Pred poslanicima su i izvještaji Ureda za reviziju Arhiva BiH, Centra za uklanjanje mina u BiH, Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, Centralne harmonizacione jedinice MFTBiH, Centralne izborne komisije u BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, Fonda za povratak BiH, Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, Granične policije BiH, Suda BiH, Tužilaštva BiH, itd. Osim izvještaja Predstavnički dom bi danas trebao razmatrati i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar-juni 2012. ,kao i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: "Upravljanje voznim parkom u institucijama BiH".

Predstavnički dom će, ukolko bude usvojen predloženi dnevni red, raspravljati i o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, po hitnom postupku, Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji BiH te Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o poštama BiH.