Zakoni o akcizama
251

Parlament BiH usvojio jedan tekst zakona na bosanskom i hrvatskom, a drugi na srpskom jeziku

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Državni parlamentarci usvojili su različite varijante dva zakona iz seta zakona o akcizama. Naime, sadržajno se razlikuju verzije zakona na bosanskom i hrvatskom jeziku od verzije zakona koja je napisana na srpskom jeziku.

Stručne službe Parlamentarne skupštine BiH prošle sedmice započele su rad na izradi konačnog teksta Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda. Riječ je o dva zakona iz seta zakona o akcizama, koje su usvojila oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prilikom izrade konačnog teksta Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, zaposleni u Odjelu za izrade i obavljanje pravnih akata primijetili su da u Prijedlogu zakona na srpskom jeziku u Članu 1. kojim se mijenja Član 21. stav 3. nedostaju riječi "na posebnom podračunu", a u varijantama na bosanskom i hrvatskom jeziku te riječi stoje u zakonu.

Tokom isčitavanja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda stručne službe primijetile su da i u prijedlogu ovog zakona na bosanskom i hrvatskom jeziku u Članu 3. kojim se mijenja Član 9. u stavu 1. nedostaju riječi "na posebne podračune otvorene u Centralnoj banci BiH" koje postoje u varijanti na srpskom jeziku.

Pored toga, u Članu 9. stav 2. posljednja rečenica na bosanskom i hrvatskom jeziku glasi: "Rezerva se računa kao suma povrata za sljedeći dan", a na srpskom jeziku: "Rezerva se računa kao suma povrata za sljedeći radni dan".

Kako saznajemo, o svemu je napravljena i službena zabilješka koja je dostavljena sekretaru Zastupničkog doma PSBiH Marinu Vukoji i sekretaru Doma naroda PSBiH Bojanu Ninkoviću koji su dali instrukciju da se zakoni pripreme i pošalju na objavu identični kakvi su došli od predlagača.

Još uvijek nije poznato kako će se kolegiji Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH odnositi prema ovoj nesvakidašnjoj situaciji s obzirom na to da svi zakoni moraju biti usvojeni u istom sadržaju na sva tri jezika.