Niko nije bio protiv
0

Parlament BiH odobrio ratovanje bh. vojnika u Kandaharu

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine potvrdio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Odluku Predsjedništva BiH o učešću jedinice Vojne policije Oružanih snaga BiH u operaciji Snage međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) Islamskoj Republici Afganistan, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).

Riječ je o prvoj borbenoj operaciji međunarodnih snaga u kojoj će učestvovati i bosanskohercegovački vojnici.

Za ovu odluku glasalo je danas 30 zastupnika, dok je devet njih bilo suzdržano. Niko se nije protivio navedenoj odluci, te je predsjedavajući Zastupničkog doma Božo Ljubić konstatirao da je ona usvojena.

U operacijama će učestvovati 26 pripadnika Oružanih snaga BiH. Misija bh. vojnika bit će pružanje borbene podrške borbenoj brigadi Strykerc, a u okviru operacija Vojne policije. Također, vršit će i mentorstvo afganistanske policije.

Pripadnici Vojne policije OS BiH bit će locirani u Kandaharu, odnosno u području koje je poznato po djelovanju talibana. Kandahar je, inače, bilo uporište talibanskog režima, koji je bio na čelu Afganistana od 1996. do 2001. godine.

Iz tog grada svakodnevno stižu informacije o pogibiji vojnika NATO-a, policajaca i civila, mahom u samoubilačkim napadima. Bosanskohercegovački vojnici bit će tako izloženi znatno većem riziku nego je to do sada bio slučaj kada su bh. vojnici, uz ostalo, uništavali zaostale mine.

Predsjedavajuća Komisije za odbranu i sigurnost u Parlamentu BiH Dušanka Majkić ranije je upozorila da je ovdje riječ o prvoj borbenoj misiji pripadnika OS-a BiH u Afganistanu, odnosno izuzetno složenoj i teškoj misiji, rizičnoj po živote bh. vojnika.

"Oni mogu biti izloženi različitim sigurnosnim prijetnjama, kao što su samoubilački napadi pobunjenika, postavljanje improviziranih eksplozivnih naprava, upotreba protuoklopnih mina, izvođenje raketnih minobacačkih napada, kao i snajpersko djelovanje", upozorila je Majkić.

Zastupnica Aleksandra Pandurević napisala je na Twitteru uoči današnjeg zasjedanja da će zastupnici razmatrati odluku da 26 vojnika pošalju u borbene misije i da BiH za to još treba platiti šest miliona maraka.

"Malo smo ginuli", konstatirala je Pandurević.

Zadatak bh. vojnika će, između ostalog, biti i praćenje vojnih konvoja i osiguranje VIP osoba unutar ISAF-a. Vojni konvojisu najranjiviji dio misije i ujedno najizloženiji napadima talibana.

Kako prenosi reporter AA, kontingent vojne policije iz BiH djelovat će u sastavu 115. bataljona Vojne policije Nacionalne garde Marylenda iz Sjedinjenih Američkih Država. Ova jedinica američke vojske se u više navrata našla u borbenim akcijama ISAF-a.