|

Moon: Oružane snage BiH doprinose miru i sigurnosti

Moon: Oružane snage BiH doprinose miru i sigurnosti
0
A
Anadolija
14.1.2013. u 17:39
6
komentara
0

dijeljenja
Moon: Oružane snage BiH doprinose miru i sigurnosti Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Dvadeset šest članova Vojne policije OSBiH su 14. januara otputovali u Afganistan gdje će biti angažovani u sklopu NATO operacije ISAF. Kontigent Oružanih snaga BiH služiće zajedno sa i biti u sastavu američkog kontingenta vojnika pripadnika Nacionalne garde savezne države Maryland.
Oni će raditi u operativnom centru za vojnu policiju u Kandaharu. Biće sastavni dio jedinica koje osiguravaju američku komandnu grupu za vrijeme aktivnosti van baze. Učešće BiH u ovoj misiji najbolje pokazuje koliko je ova zemlja napredovala od okončanja rata prije skoro dvije decenije, napisao je američki ambasador Patrick Moon na svome blogu.

"Ovih 26 vojnika su prošli pet mjeseci intenzivne obuke, ne samo ovdje nego i u Americi i u američkom vojnom centru za obuku Njemačkoj. Prošli su istu obuku kao i njihove američke kolege sa kojima će služiti u istoj misiji, a njihovi instruktori su imali samo riječi hvale za njihov rad, kako ovdje, tako i u Njemačkoj i u Marylandu. Ukratko, vojnici iz BiH marljivo su radili za vrijeme obuke i pokazali su se kao sposobni profesionalci koji su spremni za misiju. Spremni su za izazove koji su pred njima. Cijela Bosna i Hercegovina može biti ponosni na njihove uspjehe i zasluženu sjajnu reputaciju", napisao je uz ostalo Moon.

U tesktu se navodi da je partnerski program između BiH i savezne države Maryland "dugo jedan od naših najjačih i najkorisnijih programa razmjene i obuke".

"Ova misija samo je dokaz stalnog jačanja našeg partnerstva. Istovremeno je ona pokazatelj većeg stepena profesionalizma, unapređenja kapaciteta, snažnijeg doprinosa i, na kraju, napretka koje su Oružane snage BiH postigle kada je riječ o interoperabilnosti sa najjačim oružanim snagama u svijetu. Ova jedinica je najbolji predstavnik Oružanih snaga BiH. Uz pravu podršku, finansiranje i poštivanje obaveza prema svim njenim pripadnicima, ona predstavlja ono što će krasiti Oružane snage BiH u budućnosti – dobro obučenu i iznimno sposobnu oružanu silu koja ispunjava i prevazilazi NATO standarde, koja časno predstavlja demokratsku i multietničku državu BiH i koja je spremna dati važan doprinos međunarodnoj sigurnosti širom svijeta", navodi američki ambasador na svome blogu.

Moon također poručuje da su vojnici, oficiri i čelnici Oružanih snaga BiH spremni napraviti naredni korak.

"Mogu samo ponoviti ono što sam davno rekao političkim liderima ovdje – oni su ti koji moraju napraviti naredni korak, moraju riješiti pitanje vojne imovine i aktivirati Akcioni plan za članstvo BiH, koji će zemlju približiti članstvu u NATO savezu. Vojnici su spremni. Politički dogovor je postignut. On se mora provesti odmah. Vrijeme je da se krene dalje", poručuje Moon.

"Samo sedam godina nakon formiranja jedinstvene vojske i sedamnaest godina nakon što su vojnici NATO saveza donijeli mir u BiH, vojnici iz BiH pomažu da se uspostavi mir u Afganistanu. Imao sam priliku kratko se sastati sa svakim vojnikom iz ove jedinice na ceremoniji upriličenoj prije njihovog odlaska, u Rajlovcu, prije nekoliko sedmica. Dok smo se rukovali, impresioniralo me je njihovo samopuzdanje, ponosno držanje i raspoloženje. Ponoviću poruku koju sam tada uputio njima, njihovim porodicama i mnogim prijateljima koji su bili tamo: ponosan sam na njih – ponosan na sve što su postigli pripremajući se za ovaj angažman i ponosan na način na koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu", piše američki ambasador u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...