Poslana nova jedinica
0

Ana Trišić Babić: BiH daje puni doprinos miru u Afganistanu

SRNA
Ana Trišić-Babić
Ana Trišić-Babić
Slanje nove jedinice Međunarodnih snaga za pomoć u sigurnosti- ISAF od 26 vojnika, pripadnika vojne policije, još jedan je snažan signal opredijeljenosti BiH da angažmanom svojih vojnih potencijala doprinese obnovi Afganistana, ali i signal da je BiH spremna dati svoj doprinos uspostavljanju i očuvanju mira na nekim drugim područjima, ukoliko se dese takve situacije, izjavila je u intervjuu Srni zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić Babić.

"Kako je ovo prvi put da se jedna vojna jedinica iz BiH upućuje u borbenu misiju u okviru međunarodnih snaga, to je i pokazatelj da su OS BiH dostigle visoke standarde koji su potrebni za takav angažman", rekla je Trišić Babić, koja je i predsjednik Komisije za NATO integracioni proces.

Ona ističe da je jednako važno i da su partneri BiH u NATO-u prepoznali tu sposobnost, a odobravanjem učešća jedinice iz BiH prihvatili jedinice iz BiH kao ravnopravne svojim jedinicama.

"Učešće BiH u misiji ISAF jedno je od najvažnijih dostignuća BiH u polju međunarodne sigurnosti, zajedno sa činjenicom da je BiH bila nestalni član Vijeća sigurnosti UN u periodu od dvije godine“, istakla je ona povodom odluke Predsjedništva BiH koja je dobila pozitivno mišljenje nadležne komisije Parlamentarne skupštine BiH.

Trišić Babić je poručila da BiH time demonstrira da od zemlje koja je bila uvoznik bezbjednosti i za čiju stabilizaciju je, između ostalog, bilo potrebno prisustvo oko 70 000 stranih vojnika, postaje aktivan partner NATO-a i UN u izgradnji mira tamo gdje je to potrebno.

U kasarni Rajlovac održana je ceremonija ispraćaja 26 pripadnika vojne policije OS BiH u misiju ISAF, koji će tokom narednih deset mjeseci biti locirani na području Kandahara u Avganistanu u sastavu 115. bataljona vojne policije Nacionalne garde Merilenda.

Snage NATO-a angažovane su u Avganistanu u okviru misije ISAF, sa ciljem eliminisanja prijetnje terorizma i stabilizacije zemlje i osposobljavanja unutrašnjih političkih i sigurnosnih struktura za preuzimanje odgovornosti za sigurnost zemlje i građana.

BiH učestvuje u misiji ISAF od 2010. godine, sa 45 vojnika u jednoj rotaciji, odnosno do 100 vojnika.

Trišić Babić je navela da je procedura slanja pripadnika OS BiH u strane misije jasna i da završnu riječ ima Predsjedništvo BiH, koje je donijelo stratešku odluku o učešću BiH trupa u misiji ISAF, na osnovu procjene o tome da je važno da BiH da svoj doprinos obezbjeđenju globalne sigurnosti.

"Predsjedništvo je prvu takvu odluku donijelo u aprilu 2010. godine. Do sada je BiH, na osnovu odluka Predsjedništva BiH, slala pet rotacija vojnika. Posljednja peta rotacija raspoređena je u oktobru ove godine. Naši vojnici iz sastava pješadijske jedinice za obezbjeđenje u Afganistanu raspoređeni su u okviru Danskog kontingenta, u okviru regionalne komande Jug", objašnjava Trišić Babić.

Ona navodi da partneri BiH iz NATO-a stalno pozitivno pozdravljaju ovakvo opredjeljenje BiH i posebno učešće u ISAF misiji.

"Takvi tonovi mogli su se čuti prilikom posljednjeg zasjedanja Sjevernoatlantskog savjeta NATO-a u ISAF formatu 5. decembra u Briselu, gdje je učestvovala i BiH. Prilikom nedavnog obilježavanja dana OS BiH kod naših trupa u Afganistanu, svečanom postrojavanju prisustvovale su i danske i britanske trupe, što je u vojničkog žargonu velika čast, a i dodatno priznanje naporima koje naši vojnici i oficiri pružaju u Afganistanu“, rekla je Trišić Babić.

Govoreći o budućnosti misije, Trišić Babić je naglasila da se zvanično misija NATO u Afganistanu završava krajem 2013. godine i da se vodeća uloga, kada je bezbjednost u pitanju, postepeno prenosi sa ISAF-a na domaće, afganistanske snage.

NATO je, na osnovu odluka sa samita u Lisabonu 2010. i Chicagu 2012. godine, uspostavio tranzicioni period za prenošenje zadataka bezbjednosti na snage Vlade Afganistana, koji se odvija kroz četiri faze i kompletan proces treba da bude završen do kraja 2013. godine.

Trenutno su sve države partneri u misiji ISAF u procesu definisanja njihovog budućeg učešća u procesu stabilizacije i demokratizacije Afganistana nakon 2014. godine.

"Slično je i sa BiH, koja trenutno razmatra modalitete našeg daljeg angažmana u toj zemlji. Konačnu odluku o tome donijeće Predsjedništvo BiH, u konsultacijama sa ministarstvima odbrane i inostranih poslova, kao i u slučajevima dosadašnjeg učešća BiH u NATO i UN misijama izgradnje mira, te na osnovu procjene naših resursa i mogućnosti učešća“, zaključila je Ana Trišić Babić za Srnu.