|

Prva borbena misija Oružanih snaga BiH u Afganistanu

Prva borbena misija Oružanih snaga BiH u Afganistanu
1
S
SRNA
27.12.2012. u 17:30
86
komentara
1

dijeljenja
Prva borbena misija Oružanih snaga BiH u Afganistanu Foto: Arhiv
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH potvrdila je danas odluku Predsjedništva BiH o učešću jedinice vojne policije Oružanih snaga BiH u operaciji ISAF u Afganistanu.
Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić rekla je Srni da je riječ o prvoj borbenoj misiji pripadnika Oružanih snaga BiH u Afganistanu, odnosno izuzetno složenoj i teškoj misiji, rizičnoj po živote pripadnika Oružanih snaga.

"Oni mogu biti izloženi različitim sigurnosnim prijetnjama, kao što su samoubilački napadi pobunjenika, postavljanje improvizovanih eksplozivnih naprava, upotreba protivoklopnih mina, izvođenje raketnih minobacačkih napada, kao i snajpersko djelovanje", pojasnila je Majkićeva.

U Afganistan ide 26 pripadnika vojne policije Oružanih snaga BiH, koji će tokom deset mjeseci biti locirani u području grada Kandahara, u sastavu 115. bataljona Vojne policije Nacionalne garde Marylenda.

"Ovo je prva borbena podrška borbenoj američkoj brigadi. Oružane snage BiH do sada nisu išle u borbene misije u Afganistan. Uglavnom su bile u okviru zaštićenih prstenova. Misija ove jedinice biće praćenje konvoja, osiguranje VIP osoba i ostali vojno-policijski poslovi", navela je Majkićeva.

Majkićeva i još jedan član Komisije bili su uzdržani prilikom glasanja o podršci ovoj misiji, zbog sigurnosnih rizika za pripadnike Oružanih snaga BiH.

"Misija će koštati BiH oko pet miliona KM i sredstva su osigurana. Jedinica je dobro obučena, ali to ne znači ništa sa aspekta sigurnosti", naglasila je Majkićeva.

Komisija je na današnjoj sjednici jednoglasno podržala poslaničku inicijativu Dušanke Majkić da Predstavnički dom na nekoj od narednih sjednica razmatra posljedice uništavanja municije i minsko-eksplozivnih sredstava na poligonu "Barbara" po lokalno stanovništvo u opštini Glamoč.

Na dnevnom redu sjednice Doma ova inicijativa će se naći nakon što Ministarstvo odbrane BiH odgovori predsjedavajućoj Zajedničke komisije za odbranu isigurnsot na pitanja: ko vrši uništavanje, po kakvim se propisima to vrši, kakva je analiza zemljišta gdje se uništavanje vrši i ko vrši kontrolu ovog procesa.

"Mještani opštine Glamoč se sve češće obraćaju načelniku opštine, s obzirom da se uništavaju sve veće količine, a detonacije su sve jače. Opština je više puta zbog štetnih posljedica tražila od Ministarstva odbrane da se preduzmu mjere, ali se ništa nije promijenilo", kaže Majkićeva.

Ona je podsjetila da je od posljedica ovog procesa jedan stanovnik Glamoča poginuo, dodajući da je nevjerovatno to što se proces uništavanja vrši na lokaciji koja je privatno i vlasništvo lokalne zajednice, iako postoji kasarna u Glamoču koja je proglašena neperspektivnom vojnom imovinom.

Komisija je danasigurnosti BiH i Prijedlog zakona o protivminskom djelovanju u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (86)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...