Skeniranje listića
46

Parlament BiH glasa o uvođenju savremenih tehnologija prilikom glasanja na izborima

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH raspravljao je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim je između ostalog predloženo uvođenje skeniranja glasačkih listića s ciljem otklanjanja mogućih nepravilnosti prilikom glasanja.

Državni parlamentarci prihvatili su da se o ovom prijedlogu zakona izjašnjavaju po hitnom postupku sa 28 glasova za, sedam protiv i četiri suzdržana. To u prijevodu znači da će ovaj dom danas glasati o predloženom zakonu.

Riječ je o prijedlogu koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici Mirsad Mešić, Saša Magazinović, Damir Bećirović, Fehim Škaljić, Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut i Denis Bećirović.

Predloženim zakonom predviđeno je uvođenje tehnoloških novina poput optičkog skeniranja glasačkih listića, uvođenje biometrijskih čistača otisaka prsta i videonadzora.

Šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da postoje brojne nepravilnosti koje se odnose na dobijanje glasova na izborima te da je dobro ukoliko Parlamentarna skupština BiH usvoji izmjene Izbornog zakona BiH, prema kojima će se glasački listići skenirati.

Ona je prvo rekla da će SDS podržati redovnu proceduru razmatranja Prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH te da će tražiti mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH koje se odnosi na otisak prsta. Istakla je da će SDS podržati ovaj zakon, ali da se treba analizirati da li potrebnu opremu treba iznamijiti ili kupiti. Otkrila je da se njenom kolegi obratila osoba koja nema veze s institucijama BiH, a koja je rekla kako će firma iz Francuske dobiti tender za nabavku potrebne opreme.

Pandurević je naknadno u ime Kluba SDS-a tražila pauzu od 15 minuta kako bi izvršila konsultacije o tome da li postoji dovoljno vremena da se predložene izmjene zakona usvoje u oba čitanja u redovnoj proceduri (u oba doma Parlamentarne skupštine BiH) ili pak da SDS podrži hitnu proceduru. Nakon završenih konsultacija SDS je odlučio da podrži hitni postupak s obzirom na to da će Centralna izborna komisija BiH uskoro raspisati Opće izbore u BiH.

Šef Kluba zastupnika SDA Amir Fazlić rekao je da će SDA podržati i hitnu proceduru usvajanja zakona, ali i principe izmjene Izbornog zakona BiH.

Zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika podsjetila je na veliki broj nevažećih glasačkih listića na izborima u BiH. Kako kaže, ona će rado podržati zakon dvjema rukama, jer više ruku nema.

Riječ je uzela i zastupnica SDA Nermina Kapetanović koja je rekla da BiH na evropskom putu treba pratiti procedure razvijenijih zemalja koje su uvele obavezno glasanje na izborima. Podsjetila je na novčane kazne i administrativne prepreke ukoliko neko od građana ne izađe na izbore.

Iz SNSD-a su kazali kako oni neće podržati usvajanje zakona po hitnom postupku, jer smatraju da se izjašnjavanje o ovako važnom zakonu mora odvijati u okvirima redovne procedure. Zastupnik Lazar Prodanović rekao je da skeniranje glasačkih listića nakon 19 sati ne znači ništa ukoliko su birački odbori korumpirani.

Zastupnik HDZ-a BiH Predrag Kožul rekao je kako se iz izlaganja može doći do zaključka da postoje stranke koje kradu na izborima, a isto tako i koje ne kradu. On je rekao da će HDZ podržati svako uvođenje novih tehnologija pri tome pitajući parlamentarce da li je oprema u vrijednosti od 13 miliona KM uopće dovoljna. Kako kaže, hitna procedura nije primjerena ni vremenu, a ni ozbiljnosti teme izmjene Izbornog zakona BiH.

Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH Mirsad Mešić predložio je da se od Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH traži da i ovaj organ zakonodavne vlasti razmatra zakon po hitnom postupku.