{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Park prirode Hutovo blato obilježava 20 godina postojanja

F
FENA
6.6.2015. u 19:08
3
6
Park prirode Hutovo blato obilježava 20 godina postojanja
3
Park prirode Hutovo blato obilježava 20 godina postojanja
Hutovo Blato (Foto: AFP)
Prilikom obilježavanja 20. godišnjice Parka prirode Hutovo blato i Svjetskog dana okoliša, JP Park prirode Hutovo blato i WWF Adria organizovali su dan otvorenih vrata parka.
Cilj događaja pod sloganom "Dođite i doživite iskonsku prirodu u vašem dvorištu“ bio je upoznati širu javnost o dobrobitima koje im pruža ovo iznimno prirodno područje.

U posljednja dva desetljeća Park prirode Hutovo blato suočio se s brojnim izazovima, a pritisci na njegove ekosustave svake se godine povećavaju, posebno zbog razvoja hidroenergetike u slivu Neretve i Trebišnjice. Stoga su uprava parka i WWF taj dan posvetili održivom upravljanju njegovih najvrjednijih prirodnih resursa – močvara, koje i jesu pod najvećim pritiskom.

"Ovogodišnju obljetnicu povezali smo sa Svjetskim danom okoliša, koji se obilježava svake godine 5. juna, a ovogodišnji je moto 'Sedam milijardi snova, a samo jedan planet. Trošimo odgovorno!'. Zdravi i funkcionalni ekosistemi temelj su naše budućnosti. Ekosistemi Hutovog blata jedni su najproduktivnijih u BiH i nude cijeli spektar gospodarski značajnih usluga, od podržavanja turizma, poljoprivrede i ribolova, do pročišćavanja voda i ublažavanja poplava, koje su samo u 2014. uzrokovale milionske štete“, rekao je na konferenciji za novinare Nikola Zovko, direktor Parka prirode Hutovo blato.

Tom prilikom WWF i PP Hutovo blato predstavili su Akcijski plan za revitalizaciju močvara, čija se površina od izgradnje hidroenergetskih postrojenja u slivu Neretve i Trebišnjice drastično smanjila. Izgradnjom hidroelektrane Dabar unutar projekta Gornji horizonti i preusmjeravanjem dodatnih količina podzemnih voda, močvare Hutovog blate, a s njima i brojne biljne i životinjske vrste, mogle bi potpuno nestati.

"WWF je danas premijerno prikazao film o utjecajima hidroenergetike na močvare Hutova blata kako bi stručnoj, ali i općoj javnosti objasnili ovaj velik problem. Izgradnja hidroelektrana i prateće infrastrukture prouzrokovala je zarastanje močvara, podizanje dna i nestanak brojnih vrsta ptica, vodozemaca i biljaka. Ukoliko želimo spasiti ovo iznimno prirodno područje potrebno je usvojiti snažne mjere sanacije tih ekosistema, a to je moguće samo saradnjom svih dionika, od lokalnih i federalnih vlasti, do elektroprivreda koje koriste te vode“, rekao je Zoran Mateljak iz WWF-a.

Na događaju su predstavljeni i službeni rezultati WWF-ovog Izvještaja o stanju planeta (Living planet Report) za BiH te rezultati zimskog brojanja ptica uz film "Ptice Hutovog blata". Organizovana je i prva međunarodna umjetnička kolonija iz kiparstva, slikarstva i fotografije pod vodstvom profesora iz UWC i Srednje likovne škole. Kroz umjetničke radionice za djecu, vožnje brodicama, biciklističku utrku, bazar lokalnih proizvođača te kulturni i muzički program brojno građanstvo moglo je iskusiti sve dobrobiti Hutovog blata, saopćeno je iz WWF-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: