{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ove godine u BiH registrovano 13 novooboljelih od virusa HIV-a

21.11.2015. u 21:56
29
72
Ove godine u BiH registrovano 13 novooboljelih od virusa HIV-a
29
Posljednje sedmice novembra kada se u Evropi, a posljednje tri godine i u našoj zemlji, obilježava Evropska sedmica HIV testiranja, prilika je da se pažnja dodatno usmjeri na podizanje svijesti među građanima o važnosti HIV testiranja.
Prema riječima Jelene Janković iz Udruženja građana Action Against AIDS (AAA) iz Banje Luke kroz ovu aktivnost žele se podstaći građani da se testiraju na HIV i saznaju svoj status i ujedno povećaju stopu testiranja u Bosni i Hercegovini.

Tokom 2015. godine u našoj zemlji je registrovano 13 novooboljelih od virusa HIV-a, od čega 10 u Federaciji BiH i tri u RS-u. Od 13 novooboljelih šest je sa razvijenim AIDS-om.

Od 1986. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om u BiH, do kraja 2014., je bilo registrirano 287 osoba s HIV infekcijom.

"Kao Udruženje, pružamo usluge HIV testiranja radnim danima u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS. Testiranje se vrši u prostorijama AAA, metodom OraQuick uzima se uzorak iz pljuvačke te rezultati budu dostupni za 20 minuta", pojašnjava Janković.

Napominje i da ovo udruženje, nudi i usluge savjetovanja, te pružanja psihosocijalne podrške i njege osobama koje žive sa HIV-om, AIDS-om, hepatitisom B i C na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i osiguravanje materijalne pomoći kroz nabavku higijenskih paketa, zdrave hrane i vitaminskih suplemenata.

Udruženje organizuje i projekcije dokumentarnih filmova, ali i kratkih edukativnih filmova o polno prenosivim bolestima te načinima i mjestima gdje se mogu testirati.

"Naš rad se u osnovi zasniva na terenskim aktivnostima među populacijama pod povećanim rizikom od HIV infekcije, ali i na distribuciji obrazovnog štampanog materijala radi smanjenja stepena rizika od HIV infekcije", ističe Janković.

Nažalost iako je prvi slučaj HiV-a u našoj zemlji registrovan prije 29 godina, stigma i diskriminacija i dalje predstavljaju jedan od najvećih problema koji itekako narušavaju kvalitet života osoba koji žive s HIV-om.

"Kako često osobe koje žive s HIV-om dolaze iz posebno ugroženih i osjetljivih populacija, a koje su i same pod velikom stigmom i diskriminacijom, među najčešćom predrasudom je ona koja kaže da je to što im se desilo 'zasluženo' nekim njihovim ponašanjem, da je HIV status neka vrsta kazne", ističe Dalibor Miholjčić, psiholog u UG AAA.

Napominje i da generalno manjka informacija o HIV-u, putevima njegovog prenosa, brojni neupućeni pojedinci smatraju da će se i sami inficirati ukoliko se nalaze u pristustvu nekoga ko živi s HIV-om, ili ukoliko dođu u neku interakciju s takvim ljudima.

Posebno veliki problem, prema riječima Miholjića, čini pristustvo stigmatizacije i diskriminacije među zdravstvenim radnicima prema osobama koje žive s HIV-om, do te mjere da su u stanju odbiti pružiti neophodnu medicinsku pomoć i uslugu.

"Do koje mjere sve ovo ide, pokazuje činjenica da i sami zdravstveni radnici i ljudi iz nevladinog sektora koji rade s ljudima koji žive s HIV-om često bivaju predmet stigme ili diskriminacije", kaže Miholjić.

UG AAA povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a u četvrtak, 26. novembra organizuje koncert grupe S.A.R.S. Koncert će imati humanitarni karakter.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: