BiH
29

Ove godine u BiH registrovano 13 novooboljelih od virusa HIV-a

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
Posljednje sedmice novembra kada se u Evropi, a posljednje tri godine i u našoj zemlji, obilježava Evropska sedmica HIV testiranja, prilika je da se pažnja dodatno usmjeri na podizanje svijesti među građanima o važnosti HIV testiranja.

Prema riječima Jelene Janković iz Udruženja građana Action Against AIDS (AAA) iz Banje Luke kroz ovu aktivnost žele se podstaći građani da se testiraju na HIV i saznaju svoj status i ujedno povećaju stopu testiranja u Bosni i Hercegovini.

Tokom 2015. godine u našoj zemlji je registrovano 13 novooboljelih od virusa HIV-a, od čega 10 u Federaciji BiH i tri u RS-u. Od 13 novooboljelih šest je sa razvijenim AIDS-om.

Od 1986. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om u BiH, do kraja 2014., je bilo registrirano 287 osoba s HIV infekcijom.

"Kao Udruženje, pružamo usluge HIV testiranja radnim danima u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS. Testiranje se vrši u prostorijama AAA, metodom OraQuick uzima se uzorak iz pljuvačke te rezultati budu dostupni za 20 minuta", pojašnjava Janković.

Napominje i da ovo udruženje, nudi i usluge savjetovanja, te pružanja psihosocijalne podrške i njege osobama koje žive sa HIV-om, AIDS-om, hepatitisom B i C na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i osiguravanje materijalne pomoći kroz nabavku higijenskih paketa, zdrave hrane i vitaminskih suplemenata.

Udruženje organizuje i projekcije dokumentarnih filmova, ali i kratkih edukativnih filmova o polno prenosivim bolestima te načinima i mjestima gdje se mogu testirati.

"Naš rad se u osnovi zasniva na terenskim aktivnostima među populacijama pod povećanim rizikom od HIV infekcije, ali i na distribuciji obrazovnog štampanog materijala radi smanjenja stepena rizika od HIV infekcije", ističe Janković.

Nažalost iako je prvi slučaj HiV-a u našoj zemlji registrovan prije 29 godina, stigma i diskriminacija i dalje predstavljaju jedan od najvećih problema koji itekako narušavaju kvalitet života osoba koji žive s HIV-om.

"Kako često osobe koje žive s HIV-om dolaze iz posebno ugroženih i osjetljivih populacija, a koje su i same pod velikom stigmom i diskriminacijom, među najčešćom predrasudom je ona koja kaže da je to što im se desilo 'zasluženo' nekim njihovim ponašanjem, da je HIV status neka vrsta kazne", ističe Dalibor Miholjčić, psiholog u UG AAA.

Napominje i da generalno manjka informacija o HIV-u, putevima njegovog prenosa, brojni neupućeni pojedinci smatraju da će se i sami inficirati ukoliko se nalaze u pristustvu nekoga ko živi s HIV-om, ili ukoliko dođu u neku interakciju s takvim ljudima.

Posebno veliki problem, prema riječima Miholjića, čini pristustvo stigmatizacije i diskriminacije među zdravstvenim radnicima prema osobama koje žive s HIV-om, do te mjere da su u stanju odbiti pružiti neophodnu medicinsku pomoć i uslugu.

"Do koje mjere sve ovo ide, pokazuje činjenica da i sami zdravstveni radnici i ljudi iz nevladinog sektora koji rade s ljudima koji žive s HIV-om često bivaju predmet stigme ili diskriminacije", kaže Miholjić.

UG AAA povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a u četvrtak, 26. novembra organizuje koncert grupe S.A.R.S. Koncert će imati humanitarni karakter.