BiH
43

Otvorena zimska sezona: Bh. planine očekuju posjetioce i veći snijeg

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Bosna i Hercegovina obiluje planinama koje predstavljaju prave oaze za posjetioce u zimskom periodu. Na olimpijskim planinama Bjelašnici i Jahorini ljubitelji zimskih sportova mogu uživati u skijanju.

No, ove ali i brojne druge planine u Bosni i Hercegovini kao što su Vlašić, zimski centri na Kupresu svojim posjetiocima osim skijanja nude i mogućnosti za planinarenje, sankanje, pa čak i klizanje, a ono što je također, veoma važno čist zrak i bijeg od gradskog smoga i magle. 

Već duži niz godina planine su posebno popularna destinacija za proslavu novogodišnjih praznika. 

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, rekao je za Anadoliju da je gotovo u svim hotelima na Vlašiću organizovan doček Nove godine, kao i onaj na otvorenom.

“Najčešće nam dolaze gosti iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Bilježimo i veći broj gostiju iz Njemačke i Turske. Turisti su oprezni, oni još uvijek isčekuju da li će biti dovoljno snijega. Ako ga ne bude, mislim da će doći do povlačenja rezervacija i da možemo očekivati podbačaj kada su u pitanju noćenja i ukupna potrošnja. Ali sveukupno, možemo reći da smo zadovoljni. Ne znam da li smo ikad bili spremniji nego ove sezone. Sve je spremno i samo čekamo veći snijeg da uspješno možemo pokrenuti turističku sezonu“ kazao je Matošević.

Tako se olimpijske ljepotice Sarajeva, Bjelašnica i Jahorina, pripremaju za zimsku sezonu, kako bi što bolje dočekale goste. Popunjenost smještajnih kapaciteta na planinama pokazuju da se građani odluče za planinski odmor, uprkos problemima sa infrastrukturom, sistemom vještačkog osnježavanja i nedostatku sadržaja osim zimskih sportova.

Rukovodilac marketinga i prodaje u Olimpijskom centru Jahorina Dragan Sokolović, u izjavi za Anadoliju, kaže da je Jahorina korak ispred drugih zbog tri novoizgrađenih šestosjeda.

“Dobro je što imamo osnježenih staza i što na stazi Prača možemo stvoriti uslove za skijanje kada to temperature dozvoljavaju i što smo pripremili stazu za noćno skijanje. Nije dobro to što nije ni prošle, a ni ove godine nismo uspjeli stvoriti uslove za skijanje, zbog problema sa padavinama i temperaturama koje ne dozvoljavaju pravljenje vještačkog snijega“, rekao je Sokolović.

On smatra da je teško privući posjetioce na planine ukoliko ne postoje uslovi za skijanje i da je Jahorina napravila prenaglašeno imidž skijaške destinacije. Trebalo bi razvijati i druge sadržaje, smatra Sokolović, tako da skijanje ne bude jedini razlog dolaska gostiju na planine.

Prema riječima Sokolovića, najčešći posjetioci Jahorine su iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, a rastući je i broj gostiju iz Turske.

On kaže da Turska, kao novo tržište, može napraviti veliko interesovanje za skijanje na olimpijskim planinama, zbog dobre povezanosti sa Sarajevom. Pored Turske, postoji i druga tržišta poput češkog, slovačkog, mađarskog i poljskog, a ima i pojedinačnih dolazaka iz drugih evropskih zemalja.

“Sva tržišta su danas jako blizu ako se urede određena pitanja. Mi moramo što prije završiti uređenje infrastrukture, što je temelj za bavljenje zimskim turizmom. U protivnom bojim se da ćemo ostati bez gostiju tokom zimske sezone. Nama je trenutno jako dobar booking za mart, april, maj i juni, a zima zbog nesigurnosti skijanja jako teško ide“, smatra Sokolović.

Ipak, kako je istakao, tržište je željno skijanja i vjeruje da će doći do eksplozije interesovanja čim snijeg padne.

 Veliki zimski centri u Austriji ili Švicarskoj, i u jeku sezone kada su idealni uslovi za skijanje, organizuju vrlo bogat zabavni i sportski program, kako bi privukli što veći broj turista. To bi bilo rješenje i za BiH, ukoliko se na adekvatan način žele iskoristiti njeni potencijali.

Obzirom da niko ne može precizno odrediti da li će i kad će biti dovoljno sniježnih padavina, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo (KS) Asja Hadžiefendić-Mešić, smatra da se pod hitno moraju naći alternative u ponudi olimpijskih planina. 

“Po svoj prilici, ni ova zimska sezona neće biti onakva kakvu priželjkujemo. Najprije ugostiteljski objekti na planinama, turistička zajednica, a zatim i nadležna ministasrstva, moraju napraviti sadržaje koji će privući turiste, nezavisno od toga da li ima snijega ili ne. Jer, naše planine to zaslužuju, turisti to od nas očekuju i trendovi u svijetu su takvi da planine ne služe samo za zimske sportove. Ponovo ulazimo u sezonu u kojoj ne znamo kako će sve to da bude“, rekla je Hadžiefendić-Mešić.

Iako još nema snijega, direktor jednog hotela na Bjelašnici Zahid Bešović smatra da je sezona dobra. Bjelašnicu će posjetiti veliki broj građana iz dijaspore, kao i veliki broj gostiju iz Hrvatske, Češke i Poljske.

“Što se tiče hotela, prodaja ide dobro. Ali bez većeg snijega ništa. Prošle godine, hotel je izgubio preko 7.000 noćenja. Finansijski smo izgubili puno upravo zbog nedostatka snijega. To je za nas elementarna nepogoda. Ako bude i ove godine tako, ne vjerujem da će iko od hotelijera i zimskih centara moći to preživjeti“, izjavio je Bešović.