{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren Međunarodni fenološki vrt na Ivan-sedlu

F
24.5.2013. u 16:31
2
2
Otvoren Međunarodni fenološki vrt na Ivan-sedlu
2
Otvoren Međunarodni fenološki vrt na Ivan-sedlu
Almir Bijedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine Almir Bijedić i predstavnik UNDPBiH - Odjel za komunikacije Vanes Pilav, danas su na lokalitetu Meteorološke stanice Ivan-sedlo otvorili, prvi u BiH obnovljeni Međunarodni fenološki vrt, koji zauzima hiljadu metara kvadratnih.
Sredstva za obnovu osigurana su putem UNDP - KARST projekta Globalnog fonda za okoliš (GEF). Direktor Bijedić posebno naglašava zahvalnost Šumsko- gospodarskom preduzeću Herceg-bosanske šume iz Kupresa, kao i zaposlenicima Zavoda koji su svojim radom doprinijeli uređivanju vrta.

Na taj način BiH se ponovo priključila mreži međunarodnih fenoloških vrtova u Evropi, projektu koji u okviru Svjetske meteorološke organizacije koordinira Humboldt Sveučilište iz Berlina.

"Tokom narednih godina pratit će se i posmatrati 17 biljnih vrsta, većinom šumskog sadnog materijala, koje su iz matičnog rasadnika u Njemačkoj dopremljene u našu zemlju", rekao je za Agenciju FENA direktor Bijedić.

Objasnio je da je fenologija nauka koja se bavi proučavanjem pojedinih faza razvoja biljaka tokom njihovog vegetacijskog razdoblja i njihovu ovisnost o faktorima vanjske sredine.

Poseban značaj lokacije na Ivan-sedlu je činjenica da se nalazi na granici dvaju, klimatski različitih područja, kontinentalnog i mediteranskog. Jedinstvena mreža međunarodnih fenoloških vrtova, prema standardima Svjetske meteorološke organizacije (SMO), uspostavljena je prije više od 60 godina, a na Ivan-sedlu fenološki vrt postojao je od 1953. do 1992. godine.

Osim fenološkog vrta na Ivan-sedlu, do kraja juna bit će otvoren i jedan vrt u Sarajevu, a do kraja oktobra i na Bijelom Brijegu u Mostaru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: