Na Svjetski dan šuma
0

FOTO / Na izletištu Barice posađeno 1.000 sadnica bijelog bora

Klix.ba
Povodom obilježavanja Svjetskog dana šuma, u organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, KJKP Sarajevošume, Uprave za šumarstvo KS i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas je održana akcija pošumljavanja lokaliteta Barica u općini Stari Grad.

U akciji su učestvovali studenti pomenutog fakulteta, kao i uposlenici navedenih ustanova, koji su zasadili oko 1.000 sadnica bijelog bora. Sadnice za pošumljavanje osigurale su Sarajevošume koje su ovim povodom obavile i pripremne radove.

Čast da posade prve sadnice pripala je ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerku Ivankoviću Lijanoviću i ministru privrede KS Emiru Hrenovici.

Ministar Lijanović je naglasio da se ovaj datum prvi put obilježava u BiH, podsjećajući da je ideja za obilježavanje Svjetskog dana šuma nastala na 23. sjednici Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije prije 40 godina. Za obilježavanje ovog dana je izabran 21. mart, prvi dan proljeća.

"Mi smo simboličnom sadnjom po jedne sadnice poslali snažnu poruku o važnosti šuma u BiH, o našem prirodnom resursu kojeg ima puno, ali o kojem se nažalost ne vodi dovoljno računa", istakao je ministar Lijanović. Dodao je kako se nada da će i parlamentarci na federalnom nivou donijeti Zakon o šumama kako bi ova oblast bila uređena, a gopodarenje šumama bilo održivo i na nivou cijele Federacije.

Ministar Hrenovica je podsjetio da je Skupština KS nedavno usvojila Zakon o šumama Kantona Sarajevo, čime je oblast šumarstva na ovom području postala zakonski uređena, posebno u segmentu sprečavanja nelegalne sječe šuma. Prema njegovim riječima 65 posto teritorije Kantona Sarajevo je pokriveno šumama i to autohtonim vrstama, čime se BiH može pohvaliti za razliku od ostalih dijelova Evrope.

Naglašavajući važnost očuvanja šumskih resursa, ministar Hrenovica je izjavio da ekološke i sociološke funkcije šuma postaju sve bitnije, po značaju i vrijednosti čak i više i od ekonomskih.

Istim povodom upriličen je i zajednički obilazak lokaliteta na Grdonju, gdje je planirana izgradnja "Parka šuma prijateljstva - Sarajevo". Ovom prilikom ministar Hrenovica i njegovi saradnici upoznali su delegaciju federalnog ministarstva da u ovoj godini počinje realizacija projekta koji na ovom lokalitetu podrazumijeva gradnju restorana, šetnice, objekta za prodaju suvenira, vještačkog jezera, te edukativnog amfiteatara na otvorenom koji će upotpuniti turističku ponudu ovog područja.