BiH
23

Osmanović: Riješiti pitanje segregacije u školama

FENA
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović razgovaro je danas u Sarajevu sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey koja ga je upoznala s aktivnostima Vijeća Evrope u BiH posebno onima koje se odnose na oblast obrazovanja, prevenciju diskriminacije i segregacije u obrazovanju te jednakog pristupa svakog djeteta kvalitetnom obrazovanju.

Podvukla je značaj predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope u narednih šest mjeseci te naglasila istaknutu ulogu Ministarstva civilnih poslova BiH u vezi s ratifikacijom novih konvencija iz oblasti obrazovanja, sporta i kulture.

Hennessey se osvrnula i na značaj usvajanja Akcionog plana za kvalifikacijski okvir, koji predstavlja prvi vid strateškog dokumenta u oblasti visokog obrazovanja u BiH naglasivši dobru saradnju Vijeća Evrope i Ministarstva civilnih poslova BiH u ovom projektu.

Ministar Osmanović upoznao je Hennessey o nadležnostima Ministarstva civilnih poslova u oblasti obrazovanja istaknuvši važnost rješavanja problema segregacije i diskriminacije u obrazovanju u BiH naročito u Kotor-Varoši i Bratuncu, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

On se snažno založio za rješavanje neriješenog statusa institucija kuture, prvenstveno statusa Zemaljskog muzeja BiH te pozvao Vijeće Evrope da pomogne u rješavanju ovih problema ocijenivši da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u prosperitet države, u smislu povećanja broja zaposlenih, kvaliteta stečenih vještina te razvoja ekonomije.

  • Ministarstvo će intenzivirati saradnju s relevantnim institucijama u pogledu predsjedavanja BiH Vijećem Evrope, posebno Ministarstvom vanjskih poslova u narednih šest mjeseci te će aktivno učestvovati u svim procesima unapređenja prioritetnih oblasti i blagovremenog rješavanja ključnih pitanja za BiH - kazao je Osmanović.

Hennessey je ministru uručila Akcioni plan Vijeća Evrope za BiH za period od 2015. do 2017. godine te ja naglasila da Vijeće Evrope stoji na raspolaganju Ministarstvu civilnih poslova u pružanju neophodne podrške, posebno u oblasti visokog obrazovanja te pružanja mogućnosti jednakog obrazovanja svakom djetetu u BiH.