BiH
6

Moore: BiH treba stvarati obrazovni sistem koji njeguje diverzitet i jednake prilike za sve

FENA
Jonathan Moore (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jonathan Moore (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Obrazovanje je osnovni prioritet Misije u BiH i jedna od glavnih aktivnosti koja doprinosi izgradnji mira, interkulturološkog dijaloga i dugoročnog socijalnog i ekonomskog razvoja - kazao je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore na panelu o sektoru obrazovanja, u okviru Sarajevskog Business Foruma 2015. koji se održava danas u Sarajevu.

Mišljenja je da bh. vlasti trebaju stvarati obrazovni sistem koji će njegovat i diverzitet i jednake prilike za sve, a to, ističe, nije sistem koji BiH trenutno ima, već mu samo teži.

"Moramo osigurati da svako dijete u BiH ne samo da ima pristup obrazovanju, već da kroz taj sistem djeca mogu dobiti sposobnosti neophodne za 21. vijek i da ravnopravno učestvuju u društvu", istakao je Moore.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey kazala je da je obrazovanje nezamjenljiv element uspješnog socijalnog i ekonomskog razvoja, jer unapređuje kompetencije studenata da bi postali uspješni radnici, profesionalci i građani.

Naglasila je da unapređenje kapaciteta učenja doprinosi industriji, proizvodnji i promjenama na tržištu rada, koje su toliko neophodne. U pogledu obrazovanja u BiH zaključila je da visokoobrazovni sektor trenutno nije iskoristio pune potencijale te da još ima prostora za njegovo unapređenje i input za socijalni i ekonomski razvoj.

Rektor Sarajevo School of Science and Technology Ejup Ganić mišljenja je da je nedostatak novca za istraživanje glavni problem u oblasti bh. obrazovanja.

Naglašava da je moguće aplicirati i tražiti sredstva iz Evropske unije (EU) za projekte iz oblasti obrazovanja, ali da se nikada za te potrebe ne dobije dovoljno novca.

Stoga je apelirao na EU da pruži veću podršku sektoru obrazovanja u BiH jer to će, ističe, sigurno "podići BiH na noge".

Također je predložio vlastima Republike Turske, koju kako je rekao BiH smatra prijateljskom zemljom, da osnuje fond za obrazovanje u BiH.

Zaključio je da BiH ima velike potencijale u oblasti obrazovanja, jako dobre i uspješne studente, te odlične profesore i stručnjake koji rade širom svijeta, a kojima treba omogućiti da rade za BiH da bi doprinijeli njenom razvoju.