{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osim Dušanke Majkić i Živko Marjanac uzeo otpremninu u iznosu od 25.492 KM

3.7.2015. u 11:43
58
189
Osim Dušanke Majkić i Živko Marjanac uzeo otpremninu u iznosu od 25.492 KM
58
Bivši zamjenik ministra odbrane Živko Marjanac je, isto kao i Dušanka Majkić, naplatio iz državnog budžeta otpremninu zbog ostvarivanja prava na starosnu penziju u iznosu od 25.492,66 hiljada KM, uprkos tome što je od decembra 2014. godine angažovan na funkciji potpredsjedavajućeg Vijeća naroda Republike Srpske.
Kako saznaje Klix.ba, Živko Marjanac je u Ministarstvu odbrane BiH imao platu u iznosu većem od 4.000 KM.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je, rješavajući predmet po službenoj dužnosti, odlučila da se Marjancu omogući pravo na otpremninu zbog ostvarivanja prava na starosnu penziju i to u visini šest njegovih plata.

Kako je navedeno u rješenju, za isplatu otpremnine zadužen je Sektor za finansije i budžet Ministarstva odbrane BiH.

Bivši zamjenik ministra odbrane za resurse Živko Marjanac razriješen je dužnosti 30. marta 2015. godine rješenjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH zbog ispunjavanja uslova za odlazak u penziju.

Prema podacima koji se nalaze na zvaničnoj web stranici Vijeća naroda Republike Srpske, na konstitutivnoj sjednici održanoj 27. decembra 2014. godine za potpredsjedavajućeg Vijeća naroda izabran je Živko Marjanac, delegat iz reda srpskog naroda.

Marjanac je bio kandidat političke stranke SNSD - Milorad Dodik 2013. godine za zamjenika ministra odbrane BiH.

Podsjećamo, njegova stranačka kolegica Dušanka Majkić odlučila je krajem maja otići u penziju, ali samo dan kasnije ponovo je zasnovala radni odnos.

Majkić je 25. maja ove godine izdato rješenje o "prestanku statusa stalno zaposlenog poslanika zbog odlaska u penziju po sili zakona".

Drugim rješenjem istog dana dodijeljena joj je jednokratna "pomoć" u iznosu od blizu 28.000 KM, što odgovara iznosu njenih šest plaća u toj godini.

No, samo dva dana kasnije Majkić je dobila još jedno rješenje - ovoga puta o "sticanju statusa stalno zaposlenog poslanika", što znači da je u penziji provela svega dva dana, da stekne formalne uvjete za isplatu otpremnine u iznosu od 28.000 KM.

Majkić je kazala kako je otpremninu primila po sili zakona, te da ni na koji način nije tražila da dođe do bilo kakve otpremnine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: