Godišnja konferencija
0

FOTO / Oružane snage BiH spremne na izvršavanje svih zadaća

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Godišnja konferencija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na kojoj su prezentirani rezultati u obuci komandi i jedinica Oružanih snaga BiH upriličena je danas, a kao osnovi prioritet apostrofirano je dostizanje operativne spremnosti Oružanih snaga za izvođenje operacija punog spektra te osiguranje NATO-zahtjeva i standarda.
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je novinarima da je konferencija bila prilika na kojoj su prezentirane realizirane aktivnosti i aktivnosti koje se planiraju u budućnosti, ali i problemi s kojima se Oružane snage suočavaju, a sve radi postizanja zadaća koje su jasno definirane Zakonom o odbrani.

Pendeš je tokom konferencije naglasila da je obučenost pripadnika Oružanih snaga BiH, uz njihovu motiviranost, temeljni element spremnosti Oružanih snaga BiH, te izrazila zadovoljstvo rezultatima obuke posebno imajući u vidu kompleksne društveno-ekonomske teške okolnosti u kojima OS funkcioniraju.

Potcrtala je da je budžet jedna od okolnosti koja značajno utječe na rezultate u obuci te da su se u proteklom periodu, već u fazi planiranja budžeta odricali značajnih aktivnosti obuke, svjesni da se moraju prilagođavati mogućnostima BiH.

Pendeš naglašava i da se prilikom programiranja i planiranja budžetskih sredstava za obuku treba voditi realnim zahtjevima radi otklanjanja zapreka i ograničenja resursa za podršku obuke koji utiču na njeno planiranje, organiziranje i realizaciju.

Također, potrebno je nastaviti s dobrom saradnjom sa svim međunarodnim organizacijama (NATO, EUFOR, ODC, EKOT, i dr. ) koji pomažu da Oružane snage BiH budu interoperabilne i kompatibilne sa snagama saveza.

Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Miladin Milojčić je u izjavi novinarima naglasio da samo dobro obučene jedinice mogu realizirati zadatke bez posljedica i odgovoriti na zahtjeve pet postavljenih misija OSBiH.

Kako je istaknuo 2011. godina protekla je u znaku obuke prvih pješadijskih bataljona iz triju pješadijskih brigada, koji su najbrojniji, a u nju su bile uključene i ostale komandne jedinice podrške. Radi se o bataljonima koji su prošli cjelokupnu rotaciju kroz Centar za simulacije i Centar za borbenu obuku, a izveli su i završene vježbe gađanja.

Milojčić naglašava da je težište stavljeno i na obuke pripadnika i komandnih jedinica za misije podrške miru u okviru podrške operacije ISAF kao i učešće u okviru UN misije u Demokratskoj Republici Kongo.

"Ono što nas je najviše opterećivalo bio je logistički segment od finansijskog dijela do materijalnih sredstava koje prate proces obuke komandi i jedinica", kazao je na kraju Milojčić.

Načelnik Uprave za operacije i obuku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH brigadir Mario Andrić izjavio je novinarima da je rezimiranje 2011. godine izvršeno radi sagledavanja stepena obučenosti OSBiH i svih njenih cjelina.

Dodao je da je OSBiH ovom konferencijom jasno prezentirao operativnu spremnost o pitanju svih zadaća koje su definirane Zakonom o odbrani BiH te je potvrdio da je OSBiH spreman za izvršenja svih zadaća od podrške miru do pružanja pomoći civilnim snagama, ali da je potrebno poraditi na modernizaciji sredstava i opremanju jedinica.

O značaju konferencije govori i činjenica da su joj prisustvovali 17 vojnih atašea, dio NATO-štaba iz Sarajeva, pripadnici EUFOR-a i mnogi drugi.