|

Milojčić: OSBiH u 2011. godini izvršile sve ključne zadatke

Milojčić: OSBiH u 2011. godini izvršile sve ključne zadatke
0
F
FENA
30.12.2011. u 14:53
0
komentara
0

dijeljenja
Milojčić: OSBiH u 2011. godini izvršile sve ključne zadatke Foto: Arhiv
Oružane snage BiH (OSBiH) su u 2011. godini izvršile sve ključne zadatke, ocijenio je danas načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić u izjavi Feni.
"Prioriteti u godini na izmaku bili su obuka pripadnika OSBiH i podmlađivanje sastava" kazao je general Milojčić, podsjećajući da su tokom 2011.izvršene završne vježbe (rotacije) s prvim pješadijskim bataljonima iz sastava triju pješadijskih brigada OSBiH.

Istovremeno, realizirana je obuka (tri vježbe) za pripadnike OSBiH koji su angažirani u mirovnim operacijama.

General Milojčić naglašava da je posebna pažnja posvećena učešću pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru, podsjećajući da je tokom 2011. upućena treća rotacija pješadijske jedinice u Afganistan (provincija Helmand) u sklopu ISAF-a.

Navodi da su u skladu s planom, štabni oficiri OSBiH i dalje angažovani u okviru danske borbene grupe, odnosno osam oficira na sjeveru (Afganistana) zajedno s njemačkim kontingentom, kao i pet oficira-posmatrača u Kongu.

"U skladu s odlukama Predsjedništva BiH nastavili smo pripremu i obuku naših deset instruktora iz sastava vojne policije koji će raditi u centru za obuku pripadnika vojne policije Afganistanske nacionalne armije", kazao je Milojčić.

Kao jedan od prioriteta u okviru misije OSBiH, general Milojčić navodi i saradnju s civilnim strukturama u slučajevima elementarnih i drugih katastrofa, uz napomenu da je na tom planu neophodno nastaviti jačanje ukupnih kapaciteta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.