Uoči 1. decembra
0

Obilježavanje šeste godišnjice formiranja Oružanih snaga BiH

SRNA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH obilježavaju šestu godišnjicu formiranja OSBiH 1. decembra

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izjavio je danas da se ova godina za Oružane snage BiH ne može okarakterisati kao najpovoljnija i najlakša, zbog činjenice da su djelovale sa redukovanim raspoloživim budžetskim sredstvima, dodavši da su, ipak, svi ključni zadaci i obaveze izvršeni uspješno.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu, povodom 1. decembra - Dana OS BiH, rekao da je zbog smanjenja budžetskih sredstava bilo ograničenja u modernizaciji i kapitalnim projektima, napomenuvši da je ove godine u odbrambenim strukturama bilo više bavljenja unutrašnjim problemima.

"Na međunarodom planu odbrambene strukture BiH veoma aktivno su učestvovale u projektima regionalne saradnje. Odbrambene strukture ne samo da predstavljaju dobro organizovan dio društvenih i državnih struktura u BiH, nego i model saradnje unutar BiH i u regionu", naglasio je Cikotić.

Prema njegovim riječima, regionalna saradnja, koja je sve intenzivnija i konkretnija u odbrambenim i bezbjednosnim pitanjima, dobar je model saradnje u regionu. "Kad je riječ o obavezama prema NATO, sve su ispunjene u visokom nivou", naglasio je Cikotić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Miladin Milojčić iznio je podatke o učešću OS BiH u međunarodnim mirovnim misijama, civilno - vojnoj saradnji i obuci, navodeći da su u mirovnoj misiji u Avganistanu do sada bile dvije rotacije sa po 45 pripadnika OS, a da je u misiji treća.

On je najavio da je planirano da u narednoj godini prisustvo BiH bude ojačano sa 10 instruktora vojnih policajaca za obuku avganistanskih snaga. Milojčić je rekao da je u misiji UN u Kongu do sada bilo angažovano 45 oficira OS BiH, da se u toj zemlji trenutno nalazi 10.

Milojčić je ukazao na problem viška minsko-eksplozivnih sredstava, municije, naoružanja i neperspektivnih lokacija za OS BiH, kojih je trenutno 43, naglasivši da taj proce treba biti brži i ekspeditivniji.

"Već nekoliko godina imamo 18 neperspektivnih lokacija, u kojima nema vojne opreme i koje ne možemo da predamo nego ih samo čuvamo", rekao je Milojčić.

Vlada Republike Srpske je svojom odlukom iz januara otpočela sa procesom preuzimanja viškova imovine u svoju nadležnost, a do sada je preuzela oko 35 posto sredstava planiranih za povrat. Vlada Federacije BiH još nije otpočela sa procesom preuzimanja viškova pokretne imovine. Kada je riječ o viškovima pokretne imovine u OS BiH, trenutno ima više od 40 hiljada komada različitog naoružanja i blizu 20 hiljada tona minsko-eksplozivnih sredstava.

Milojčić je, takođe, naveo da su OS BiH neprekidno uključene u operacije humanitarnog deminiranja i da su jedan od najznačajnijih faktora sa više od 20 posto ukupnih kapaciteta BiH u tom procesu.

Prema njegovim riječima, deminerska jedinica OS BiH ove je godine očistila od mina oko dva miliona metara kvadratnih, a ukupno do sada više od 19 miliona.

Oružane snage BiH su tokom ove godine u profesionalnu vojnu službu primile 886 vojnika, a trenutno se na obuci nalazi 300 vojnika, koji će u profesionalnu vojnu službu biti primljeni 1. januara naredne godine. Po raznim osnovama OS BiH ove godine napustilo je 214 osoba.

Milojčić je istakao da su Oružane snage BiH i ove, kao i prethodnih godina, pomagale civilnim organima na različitim poljima, a posebno u kriznim situacijama kada su određeni dijelovi BiH bili pogođeni prirodnim i drugim katastrofama i nesrećama.