Slučaj zastario
0

Bez direktnih sankcija u slučaju "Vitezit"

SRNA
Službenici Ministarstva odbrane i pripadnici Oružanih snaga u slučaju "Vitezit" neće biti direktno sankcionisani disciplinskim mjerama zbog zastarjelosti slučaja duže od šest mjeseci.

Obrazlažući ovu situaciju, zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac ističe da odgovorni službenici koji nisu adekvatno reagovali u slučaju prodaje 11,5 tona TNT eksploziva firmi Vitezit na kraju godine mogu biti ocijenjeni slabijim ocjenama, što za rezultat može imati gubitak posla.

Marjanac je u intervjuu Srni povodom predstojećeg obilježavanja godišnjice Oružanih snaga BiH, 1. decembra, rekao da je to posljednja odluka Radne grupe koja je provela internu istragu i utvrdila odgovornost dva civilna lica iz Sektora za logistiku Ministarstva odbrane i četiri vojna lica iz Zajedničkog štaba OS.

"Riječ je o neadekvatnom praćenju procesa uništavanja i delaboracije municije i minsko-eksplozivnih sredstava, i o tome da su pojedinci trebali da preduhitre da taj TNT bude prodat. Jedna količina TNT-a oko 6,2 tone vraćena je u OS BiH. 

Bilo je dosta inertnosti, taj cijeli proces je trajao dugo, a da je rješavano na vrijeme ne bi došlo do toga. Tu je i loše izvještavanje, jer tromblonske mine nisu nedostajale, one su uništene i upaljači su vraćeni u OS BiH, tako da je to bila dezinformacija prema Predsjedništvu BiH", pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo odbrane BiH će vrlo brzo podnijeti izvještaj Predsjedništvu BiH o rezultatima interne istrage.

Marjanac je podsjetio i da je Tužilaštvo BiH  otvorilo istragu o ovom slučaju, nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) izuzela dokumentaciju od Ministarstva odbrane BiH.
Prema njegovim riječima, ukupan višak municije i minsko-eksplozivih sredstava, neupotrebljiv i nepotreban Oružanim snagama BiH, prema posljednim podacima MO BiH od 30. septembara 2011., iznosio je oko 20.127 tona.

"Ukupan višak naoružanja  je 40.096 komada. Zaključno sa tim datumom `svega  je riješeno ` viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava  11.805 tona, od čega je 31 tona donirana, 2.643 tona je prodato a  9.131 tona je uništena. 

Kada je riječ o višku naoružanja - svega je riješeno do tog dana  59 786 komada oružja od čega je donirano 619 komada, prodato 29.086 komada  a uništen 30.081 komad", pojasnio je Marjanac.

Osvrćući se na pitanje političkog dogovora o lokacijama nepokretne perspektivne vojne imovine koje je uslov za dobijanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), Marjanac ističe da tokom godine nije došlo do značajnih pomaka u ovom pogledu. 

Stanje  je praktično nepromijenjeno u odnosu na prethodnu godinu, ali je MO BiH i pored toga bilo aktivno.

MO BiH je nastavilo rad na prikupljanju potrebne pravno-imovinske dokumentacije za te lokacije, te od ukupno 69 vojnih  lokacija za 43 lokacije postoji kompletna dokumentacija, dok je za 23 lokacije prikupljeno oko 80 odsto potrebne dokumentacije.  
Osim toga na nivou MO BiH uspostavljena je jedinstvena baza podataka za perspektivne vojne lokacije koja je do sada vođena na tri nivoa (MO, NATO štab Sarajevo i OHR).

Marjanac je mišljenja da će za uspješno rješavanje pitanja perspektivnih lokacija biti neophodno i istovremeno rješavanje neperspektivne vojne imovine, kao i sve ostale državne imovine.

Govoreći o izmjenama i dopuna Zakona o službi OS BiH kojim se predviđa penzionisanje 2 050 pripadnika OS BiH, starijih od 35 godina, od kojih je oko 350 iz Republike Srpske  a koji ponovo najavljuju proteste tražeći implementaciju zakona, Marjanac je podsjetio da je Ustavni sud BiH ocijenio da su zakonske izmjene - ustavne. 

Tako da će  one morati biti provedene, ali će značiti dugoročno štetu za budžet Srpske, koji će kroz budžet BiH finansirati oko 300 pripadnika otpuštenog personala iz Federacije BiH.

On je istakao da je pravo na zbrinjavanje po programu "NATO - perspektiva"  od februara 2010. godine dobilo 1 937 otpuštenih vojnika OS BiH, od čega u 2011. godini njih 170.
"NATO -  perspektiva", napominje Marjanac, jeste trogodišnji program sa fondom od 5,2 miliona evra koji će biti završen  30. septembra 2012. godine, nakon čije će realizacije uslijediti primjena domaćeg "Perspektiva" programa zbrinjavanja otpuštenog personala.

"Podmlađivanje personala u proteklom periodu se realizovalo uglavnom kroz obnavljanje vojničkog sastava. Od 2008. godine do sada je, shodno Zakonu o službi, u OS BiH u vojnu službu primljeno 2.587 vojnika dok je službu istovremeno napustilo 2.818 vojnika, čime se znatno uticalo na podmlađivanje vojnika", kaže Marjanac.

Prema njegovim riječima, značajnijeg podmlađivanja podoficira i oficira nije bilo što se planira u narednim godinama. 

Potrebna pažnja  posvećuje se i džender politici gdje se vodi računa i o prijemu žena u OS BiH čiji je trenutni postotak učešća u OS oko pet posto, a planirani je deset posto.

"Cijeli proces prijema - zanavljanja, uprkos tome što se odvijao u početnoj fazi sa pratećim problemima , drži se u izbalansiranom stanju - odliv personala prati adekvatan prijem", zaključio je u intevjuu za SRNU zamjenik ministra odbrane BiH.