BiH
2

Oružane snage BiH dobile vrijednu donaciju od SAD-a i Švicarske

FENA
(Foto: FENA)
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH i Ambasada Švicarske u BiH uručile su danas u Sarajevu donaciju Ministarstvu odbrane (MO) i Oružanim snagama BiH (OS) za potrebe provođenja inspekcije municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

"Donacija se sastoji od četiri montažna objekta, agregata i ostale prateće opreme koju se NATO-ove snage i SAD koristile na Kosovu. U BiH postoji velika količina streljiva koja je u skladištu, oko 24.000 tona, od čega je 17.000 tona neperspektivnog", kazao je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Anto Jeleč.

Ocijenio je da ova donacija predstavlja direktnu podršku jačanja kapaciteta OSBiH da bi nastavio kontinuirani rad skladištenja streljiva.

Najavio je da će do kraja 2015. godine OSBiH ostvariti svoje ciljeve, odnosno izvršiti stopostotnu kontrolu i skladištenje streljiva prema standardima NATO-a.

Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicolas Hill naglasio je da je vrlo važan prioritet za BiH da se oslobodi starog naoružanja i municije.

"Ima jako puno posla koji treba uraditi, ali u tom procesu izgrađuju se snažni i jaki kapaciteti unutar OSBiH", naglasio je Hill.

Ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller istakao je da ova donacija predstavlja međunarodni napor da se podrži OSBiH radi osiguravanja opasnih materijala.

"Ogromne zalihe municije i opasnih sredstava predstavljaju opasnost za građane BiH, ali isto tako i za građane drugih zemalja ukoliko bi municija došla u pogrešne ruke", objasnio je Schaller.