|

Vlada SAD-a donira preko 500.000 dolara vrijednu opremu UIO-u i Graničnoj policiji

Vlada SAD-a donira preko 500.000 dolara vrijednu opremu UIO-u i Graničnoj policiji
1
F
FENA
7.11.2013. u 10:00
4
komentara
1

dijeljenja
Vlada SAD-a donira preko 500.000 dolara vrijednu opremu UIO-u i Graničnoj policiji Foto: Arhiv/Klix.ba
Vršilac dužnosti zamjenika šefa misije Thomas Mesa sutra će uručiti donaciju Programa kontrole izvoza i sigurnosti granica Biroa za međunarodnu sigurnost Vlade SAD-a (EXBS) Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, najavila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.
Ceremonija uručenja donacije održat će se na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u 11.45 sati.

Vršilac dužnosti zamjenika šefa misije Thomas Mesa, direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula održat će kraće govore.

Regionalni EXBS savjetnik za Bosnu i Hercegovinu Christopher Milam će također prisustvovati ceremoniji.

Donacija vrijedna 553.510 dolara sadrži, između ostalog, pet vozila koja će koristiti mobilni timovi UIO-e za spriječavanje krijumčarenja, najnoviji rentgen aparat koji će biti korišten na Sarajevskom aerodromu, sisteme za pretraživanje vozila i ostalu vrijednu opremu koja će omogućiti otkrivanje, presretanje i zapljenu OMU-a (oružja za masovno uništenje) te time poboljšati sigurnost granica u Bosni i Hercegovini.

Program kontrole izvoza i sigurnosti granica (EXBS) je aktivan u BiH od 2005. godine i osmišljen je kako bi pomogao jačanju kapaciteta institucija za provedbu zakona u njihovom radu na unaprijeđenju kontrole izvoza oružja i poboljšanju sigurnosti granica.

Bosna i Hercegovina je primila do pet miliona dolara pomoći preko EXBS-a u donaciji opreme i obuke.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...