BiH
28

Problem sigurnosti u BiH je 17.000 tona viškova naoružanja, municije, mina

Anadolija
Burton i Osmić (Foto: Anadolija)
Burton i Osmić (Foto: Anadolija)
Između Vijeća ministara BiH i Misije OSCE u BiH danas su potpisana dva važna dokumenta od kojih jedan ima strateški značaj, kazao je nakon potpisivanja ovih dokumenata šef Misije OSCE-a u BiH Fletcher M. Burton.

Sporazum o saradnji između Vijeća ministara BiH i Misije OSCE u BiH u oblasti odbrane i sigurnosti kao i Protokola za implementaciju projekta za unapređenje sigurnosti skladišta za streljivo i naoružanje u BiH, potpisali su šef Misije OSCE-a u BiH Fletcher M. Burton i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, u ime Vijeća ministara.

"Imao sam veliko zadovoljstvo da danas zajedno sa ministrom odbrane BiH Zekerijahom Osmićem potpišem dva paketa dokumenata. Jedan dokument ima strateški značaj, a drugi neposredni značaj", pojasnio je Burton i dodao da se jedan od dokumenata odnosi na poboljšanje sigurnosnih uslova u skladištima municije.

On je još jednom podsjetio na najznačajnije donatore kada je u pitanju ovaj projekat, a to su Švicarska, Turska, Danska, Češka i Lihtenštajn.

Ministar Osmić je izrazio zadovoljstvo jer je danas sa OSCE-om potpisao važan sporazum.

"Radi se o budućoj našoj saradnji koja je došla na naš prijedlog, zahtjev, pa smo imali pozitivan odgovor OSCE-a i napravljen je strateški sporazum koji zahtijeva, odnosno odobrava našu dugoročnu saradnju", kazao je Osmić i dodao da je ovaj sporazum, od pet donatosrkih zemalja, omogućio blizu 300.000 eura za prvu i drugu fazu projekta.

Prema njegovim riječima, neki od donator su dali obećanje za još 140.000 eura.

"Dakle, taj projekat će biti oko 440.000 eura i radi se o potpunoj sigurnosni četiri skladišta, Kula pored Sarajeva, Mrkonjić Grad, Derventa i Visoko", pojasnio je Osmić.

Prisutnima se, nakon potpisivanja, obratio i komadant Operativne komande EUFOR-a i DSACEUR-a general Richard Shirreff, koji je rekao da je njegov zadatak da preko misija EUFOR-a u BiH, pomogne i podrži održavanje sigurnog i stabilnog okruženja u BiH.

"Tu imamo jedan problem, a taj problem je 17.000 tona viškova naoružanja, municije, mina i ekslozivnih sredstava u BiH i taj problem je potrebno riješiti kako bi se izbjeglo narušavanje sigurnog i stabilnog okruženja", pojasnio je Shirreff.