BiH
12

Orjen-Bijela gora jedno od najvažnijih područja Natura 2000 u BiH

FENA
U Trebinju je zahvaljujući aktivnoj saradnji sa svim sudionicima EU projekta "Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH" završena dvodnevna radionica pilot-projekta "Orjen-Bijela gora“.

Završna radionica imala je dva stručna dijela: radionicu koja uključuje predavanja i terenski obilazak. Uz stručnu radionicu završeno je, kako je saopćeno, i natjecanje učenika triju škola iz Trebinja, koji su prikazali svoje radove.

U radu ovog skupa aktivno učešće uzelo je više od 40 sudionika, predstavnika javnih, državnih, entitetskih, općinskih i kantonalnih institucija, kao i stručnjaci i predstavnici lokalnog nevladinog sektora - lovci, ribolovci, planinari, poljoprivrednici, ali i turističke agencije i udruženja za zaštitu okoline.

Sudionici završne radionice za pilot-projekt "Orjen-Bijela gora“ su na osnovu rezultata sa prethodne radionice, održane u martu, zajedničkim radom utvrdili viziju i ciljeve.

Stručnjaci i predavači predstavili su mjere očuvanja povoljnog stanja staništa i vrsta i usaglasili aktivnosti za održivi razvoj na području "Orjena-Bijele gore“.

"Orjen-Bijela gora“ je jedno od tri potencijalna pilot Natura 2000 područja BiH, odabrana od domaćih i internacionalnih stručnjaka u sklopu projekta "Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH".

Projekt finansira SIDA, pod rukovodstvom Delegacije Evropske unije za BiH.

Orjen-Bijela gora pripada mediteransko biogeografskoj regiji, a obuhvata oko 18. 156 hektara, gdje se nalazi više habitatnih tipova od evropskog značaja – jame (koje nisu otvorene za javnost), šume, travnjaci, planinski pašnjaci i livade. Ovo područje je idealno za opstanak značajnih vrsta, kao što su medvjed, vuk, jarebica kamenjarka i atraktivna ptica grabljivica - orao zmijar.