BiH
7

Vranica potencijalno Natura 2000 područje BiH

FENA
Nakon radionica u Šamcu i Trebinju za područja Tišina i Orjen - Bijela gora, u Fojnici je uz aktivno sudjelovanje više od 60 sudionika održana prva radionica u procesu pripreme prijedloga plana upravljanja za područje prirode Vranica.

Vranica je jedno od tri potencijalna pilot Natura 2000 područja BiH, odabrana od domaćih i internacionalnih stručnjaka u sklopu projekta pod nazivom, „Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH“.

Radi se projektu koji financira vlada Švedske, a projektom upravlja Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Projekt provodi Prospect C&S, u konzorciju s Eptisaom, Sia Elleom i Latvijskim fondom.

Voditelj projekta Aleksander Golob izjavio je Agenciji Fena da je projekt, čija je ukupna vrijednost 1,4 miliona eura započet u oktobru 2012. i da će biti završen u oktobru ove godine.

Dodao je da su sudionici radionice u Fojnici putem rada u grupama identificirali vrijednosti područja Vranice, način postojećeg kao i planiranog korištenja područja te definirali povoljne uvjete i nepovoljne uticaje na vrijednosti područja Vranice.

Sljedeći susret na kojem će se usaglasiti ciljevi očuvanja prirode i održivog razvoja, kao i aktivnosti koje su potrebne za njihovo ostvarenje, planiran je za juli. S ovom radionicom uspješno je završen prvi dio radionica za sva tri pilot Natura 2000 područja u BiH.

Vranica, smještena između Fojnice i Gornjeg Vakufa, te između dvije rijeke, Vrbasa i Bosne, najpoznatija je visoka nekarbonatna planina u BiH, bogate biološke raznovrsnosti, koja se zasniva na velikim površinama pašnjaka, šuma i čistih površinskih voda, uključujući Prokoško jezero.

Vranica je životni prostor brojnih evropsko značajnih Natura 2000 vrsta, kao što su suri orao, mrki medvjed, balkanska divokoza, sova jastrebača i jelenak.

Na Vranici su svoj dom pronašle i mnoge značajne endemske biljne vrste.

Na radionici su sudjelovali i predstavnici Fojnice kao i predstavnici općine Gornji Vakuf - Uskoplje, te sudionici javnih državnih, entitetskih i kantonalnih institucija, stručnjaci i predstavnici lokalnog nevladinog sektora - lovci, ribolovci, planinari, poljoprivrednici, turističke agencije, udruženja za zaštitu okoline i drugi.

Upoznali su se o ciljevima projekta, ekološkoj mreži Natura 2000 u Evropskoj uniji i procesu pripreme u BiH.

Projektom su za sva tri pilot-područja Tišina, Orjen- Bijela gora i Vranica, osigurane po dvije stručne radionice, u koje se svi sudionici, sve zainteresirane strane, uključuju u proces planiranja potencijalnih Natura 2000 područja za BiH.

Ekološka mreža Natura 2000 je jezgro očuvanja EU prirode i bioraznolikosti. Dva snažna evropska propisa čine temelj politike EU kao odgovor na tu obavezu isključivo na naučnoj osnovi - Direktiva o pticama i Direktiva o staništima.

Cilj mreže je osigurati dugoročan opstanak najznačajnijih životinja i biljaka Evrope, kao i njihovih okruženja u svim državama članicama. Ekološka mreža Natura 2000 omogućuje aktivnosti uz posebnu brigu za prirodu- putem održivog upravljanja, kako ekološki, tako i ekonomski.

Mreža Natura 2000 je naučno utemeljen proces očuvanja prirode, koji je zakonski provodiv i obuhvata potrebe društva.