Tišina – potencijalno Natura 2000 područje BiH

Klix.ba
28.2.2014. u 16:33
0
0
Tišina – potencijalno Natura 2000 područje BiH
0
Tišina – potencijalno Natura 2000 područje BiH
U Šamcu je uz aktivnu saradnju 50 sudionika održana prva radionica u procesu pripreme prijedloga plana upravljanja za područje prirode Tišina.
Tišina je jedno od tri pilot područja, odabrano od strane domaćih i internacionalnih stručnjaka EU projekta "Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH". Za pripremu ekološke mreže Natura 2000 u BiH važan je participativan pristup planiranja. Važno je da od samog početka procesa, aktivno učešće uzmu sve zainteresirane strane, što su na prvoj radionici prepoznali svi sudionici.

Tišina je izuzetna u biološkoj raznolikosti životinja, biljaka i njihovih staništa koje su vrlo važne i na nivou Evropske unije, da su dio ekološke mreže Natura 2000. Od močvara do malih jezera, travnjaka, poplavnih šuma i mješovitih priobalnih šuma, bogati izvori hrane su idealna staništa za mnoge migracione ali i endemske vrste ptica kao što je atraktivni vodomar (lat.Alcedo atthis).

Tišina je raj i za mnoge vrste riba kao što je bolen (lat. Aspius aspius) iz porodice šarana, za barsku kornjaču (lat. Emys orbicularis), ali i za rijetke sisare kao što je to evropski šišmiš iz porodice potkovnjaka, veliki potkovnjak (lat. Rhinolophus ferrumequinum), ali i za mnoge značajne vrste iz evropske Natura 2000 mreže.

Nakon predstavljanja glavnih ciljeva projekta, prisutne je ispred Ministarstva za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju RS, pozdravila gospođa Željka Stojičić, dok je u ime Ministarstva okoliša i turizma FBiH, prigodne riječi uputio, gospodin Tomislav Lukić.

Uz riječi dobrodošlice, načelnik opštine Šamac, Savo Minić, zvanično je otvorio radionicu, a zatim su slijedile tri prezentacije: Ekološke mreže Natura 2000 u EU i njen prvi prijedlog u BiH, Prezentacija vrsta i ekoloških zahtjeva vezanih za njihovo povoljno stanje očuvanosti na području Tišine, te prezentacija o Planu upravljanja za područje Tišine i proces njegove izrade.

Pored predstavnika opštine Šamac i općine Domaljevac-Šamac, na radionici aktivno učešće uzeli su sudionici javnih institucija, stručnjaci te predstavnici lokalnog nevladinog sektora - lovci, ribolovci, pojprivrednici, turističke agencije i udruženja za zaštitu okoline. Sudionici su se upoznali sa ciljevima projekta, ekološke mreže Natura 2000 u Evropskoj uniji i procesom pripreme u BiH.

Najveći dio vremena sudionici su raspravljali o vrstama, ekološkim zahtjevima za njihovo povoljno stanje na području Tišine i zajedno radili na pripremi prijedloga plana upravljanja za područje Tišine.

Preko rada u grupama identificirali su vrijednosti područja, način postojećeg i planiranog korištenja područja, te definisali povoljne uslove i nepovoljne uticaje na vrijednosti područja.

Pored prezentacija i rada u grupama, upriličen je i zajednički obilazak područja. Sljedeća radionica na području Tišine planirana je krajem maja, na kojoj će se usaglasiti ciljevi očuvanja prirode i održivog razvoja, kao i aktivnosti koje su potrebne za njihovo ostvarenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: