BiH
0

Tišina – potencijalno Natura 2000 područje BiH

Klix.ba
U Šamcu je uz aktivnu saradnju 50 sudionika održana prva radionica u procesu pripreme prijedloga plana upravljanja za područje prirode Tišina.

Tišina je jedno od tri pilot područja, odabrano od strane domaćih i internacionalnih stručnjaka EU projekta "Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH". Za pripremu ekološke mreže Natura 2000 u BiH važan je participativan pristup planiranja. Važno je da od samog početka procesa, aktivno učešće uzmu sve zainteresirane strane, što su na prvoj radionici prepoznali svi sudionici.

Tišina je izuzetna u biološkoj raznolikosti životinja, biljaka i njihovih staništa koje su vrlo važne i na nivou Evropske unije, da su dio ekološke mreže Natura 2000. Od močvara do malih jezera, travnjaka, poplavnih šuma i mješovitih priobalnih šuma, bogati izvori hrane su idealna staništa za mnoge migracione ali i endemske vrste ptica kao što je atraktivni vodomar (lat.Alcedo atthis).

Tišina je raj i za mnoge vrste riba kao što je bolen (lat. Aspius aspius) iz porodice šarana, za barsku kornjaču (lat. Emys orbicularis), ali i za rijetke sisare kao što je to evropski šišmiš iz porodice potkovnjaka, veliki potkovnjak (lat. Rhinolophus ferrumequinum), ali i za mnoge značajne vrste iz evropske Natura 2000 mreže.

Nakon predstavljanja glavnih ciljeva projekta, prisutne je ispred Ministarstva za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju RS, pozdravila gospođa Željka Stojičić, dok je u ime Ministarstva okoliša i turizma FBiH, prigodne riječi uputio, gospodin Tomislav Lukić.

Uz riječi dobrodošlice, načelnik opštine Šamac, Savo Minić, zvanično je otvorio radionicu, a zatim su slijedile tri prezentacije: Ekološke mreže Natura 2000 u EU i njen prvi prijedlog u BiH, Prezentacija vrsta i ekoloških zahtjeva vezanih za njihovo povoljno stanje očuvanosti na području Tišine, te prezentacija o Planu upravljanja za područje Tišine i proces njegove izrade.

Pored predstavnika opštine Šamac i općine Domaljevac-Šamac, na radionici aktivno učešće uzeli su sudionici javnih institucija, stručnjaci te predstavnici lokalnog nevladinog sektora - lovci, ribolovci, pojprivrednici, turističke agencije i udruženja za zaštitu okoline. Sudionici su se upoznali sa ciljevima projekta, ekološke mreže Natura 2000 u Evropskoj uniji i procesom pripreme u BiH.

Najveći dio vremena sudionici su raspravljali o vrstama, ekološkim zahtjevima za njihovo povoljno stanje na području Tišine i zajedno radili na pripremi prijedloga plana upravljanja za područje Tišine.

Preko rada u grupama identificirali su vrijednosti područja, način postojećeg i planiranog korištenja područja, te definisali povoljne uslove i nepovoljne uticaje na vrijednosti područja.

Pored prezentacija i rada u grupama, upriličen je i zajednički obilazak područja. Sljedeća radionica na području Tišine planirana je krajem maja, na kojoj će se usaglasiti ciljevi očuvanja prirode i održivog razvoja, kao i aktivnosti koje su potrebne za njihovo ostvarenje.