Orjen-Bijela gora - potencijalno Natura 2000 područje BiH

Klix.ba
24.3.2014. u 16:12
0
0
Orjen-Bijela gora - potencijalno Natura 2000 područje BiH
0
Orjen-Bijela gora - potencijalno Natura 2000 područje BiH
U Trebinju je uz aktivno učešće preko 40 sudionika održana prva radionica u procesu pripreme prijedloga plana upravljanja za područje prirode Orjen-Bijela gora.
Područje je jedno od tri pilot područja, odabrana od strane domaćih i internacionalnih stručnjaka projekta "Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH".

Preko rada u grupama identificirali su vrijednosti područja, način postojećeg i planiranog korištenja područja, te definisali povoljne uslove i nepovoljne utjecaje na vrijednosti područja.

Pored prezentacija i rada u grupama, upriličen je i zajednički obilazak područja. Sljedeća radionica na području Orjen-Bijela gora, planirana je u junu, na kojoj će se usaglasiti ciljevi očuvanja prirode i održivog razvoja, kao i aktivnosti koje su potrebne za njihovo ostvarenje.

Orjen-Bijela gora pripada mediteransko biogeografskoj regiji, a obuhvata oko 18 156 hektara, gdje se nalazi više habitatnih tipova od evropskog značaja – jame (koje nisu otvorene za javnost), šume, travnjaci, borove šume, planinski pašnjaci i livade. Ovo područje je idealno za opstanak značajnih vrsta, kao što su medvjed, vuk, jarebica kamenjarka i atraktivna ptica grabljivica - orao zmijar.

Nakon predstavljanja glavnih ciljeva projekta, prisutne je uime Ministarstva za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, pozdravil Željka Stojčić.

Načelnik odjela za privredu i društvene djelatnosti grada Trebinja, Zoran Milošević, uz riječi dobrodošlice, zvanično je otvorio radionicu, a zatim su slijedile tri prezentacije: Ekološke mreže Natura 2000 u EU i njen prvi prijedlog u BiH, Prezentacija vrsta i ekoloških zahtjeva vezanih za njihovo povoljno stanje očuvanosti na području Orjen-Bijela gora, te prezentacija o Planu upravljanja za područje Orjen-Bijela gora i proces njegove izrade.

Pored predstavnika grada Trebinja, na radionici aktivno učešće uzeli su sudionici javnih institucija, stručnjaci te predstavnici lokalnog nevladinog sektora - lovci, ribolovci, pojprivrednici, turističke agencije i udruženja za zaštitu okoline.

Sudionici su se upoznali sa ciljevima projekta, ekološke mreže Natura 2000 u Evropskoj uniji i procesom pripreme u BiH. Najveći dio vremena sudionici su raspravljali o vrstama, ekološkim zahtjevima za njihovo povoljno stanje na području Orjen-Bijela gora i zajedno radili na identifikaciji pozitivnih i negativnih faktora koji utiču na povoljno stanje očuvanosti i vrijednosti područja.

Kada je riječ o području Orjen – Bijela gora, druga radionica planirana je za 18. juni, gdje će razraditi ciljeve i rješenja, kako bi postigli svrhu mreže Nature 2000 i uz to omugućili održivi razvoj.

Za sva tri pilotna područja Tišina, Orjen – Bijela gora i Vranica bit će održane po dvije radionice. Za njih je važan princip saradnje u kojem se sve zainteresirane strane uključuju u proces planiranja. Proteklog mjeseca u Šamcu je za Tišinu već održana prva, vrlo uspješna radionica, a za Vranicu je prva radionica planirana za april.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: