Najave SNSD-a
17

Opozicija bi lako mogla oboriti zakon kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je kako njegovi zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neće doći na sjednicu na kojoj će biti govora o povećanju akciza na naftu. Opozicione stranke ponovo bi mogle oboriti zakon koji je uslov vlastima za dobijanje nove tranše kredita MMF-a.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) ranije je izjavio kako oni neće glasati za povećanje akciza koje će doći u Parlamentarnu skupštinu BiH.

"SDS nije učestvovao u pregovorima o akcizama. To su radile Vlada RS i Vlada Federacije BiH", kazao je Bosić.

Teret glasanja SDS je pokušao prebaciti na vlasti u entitetu Republika Srpska s obzirom na to da je premijerka RS-a Željka Cvijanović učestvovala u pregovorima o povećanju akciza, ali bezuspješno.

Naime, predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik najavio je kako njegovi zastupnici neće prisustvovati sjednici zakazanoj 5. aprila, na kojoj bi trebalo da se razmatraju izmjene Zakona o akcizama.

Kako saznaje Klix.ba, opozicione stranke koje smatraju da građani BiH ne bi trebali snositi teret izgradnje autoputeva lako bi mogle oboriti set zakona i onemogućiti vlastima na svim nivoima dobijanje nove tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a).

Za sada je poznato da će Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Demokratska fronta (DF) glasati protiv. Očekuje se da povećanje akciza neće dobiti ni podršku zastupnika Salke Sokolovića i Senada Šepića. Prošle godine, kada se povećanje akciza našlo na dnevnom redu, Sokolović je jasno poručio da je neprihvatljivo novo opterećenje građana BiH povećanjem akciza na gorivo.

Još uvijek nije poznato kako će glasati državni parlamentarci Jasmin Emrić (A-SDA), Zaim Backović (BPS) i Diana Zelenika (HDZ 1990), a na čije glasove opozicija ipak računa. Set zakona kojim se povećavaju akcize definitivno bi pao ukoliko svi oni budu protiv usvajanja.

Drugi scenarij je da parlamentarna većina osigura prostu većinu u prvom krugu glasanja i da u drugom krugu ne budu dvije trećine zastupnika protiv iz RS-a, čime bi se usvojio set zakona o akcizama.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kazala je za Klix.ba da je predsjedavanje Šefika Džeferovića Zastupničkom domom PSBiH razlog zbog kojeg SNSD-ovi zastupnici ne prisustvuju sjednicama. Što se tiče uslovljavanja SDS-a, Majkić je rekla da se ona politička stranka koja obnaša vlast mora pomiriti s tim da će raditi i ono što joj se ne sviđa.

"Očito da SDS koji je dugo van vlasti i koji nije na to navikao smatra da treba raditi samo ono što mu se sviđa. Takve političke stranke ne mogu ispuniti obaveze koje se pred njih postavljaju. Zato oni zovu SNSD da bi sakrili svoju odgovornost za obnašanje vlasti. To nije politika i ja ne znam kako se to zove", kazala je Majkić.

SDP-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović rekao je da je obaveza parlamentarne većine koja se obavezala na provođenje uslova iz sporazuma s MMF-om da osigura većinu i ispuni ono što je obećala.

"Očito je to problem. Sukob vlasti i opozicije u RS-u i dalje se vodi preko Parlamentarne skupštine BiH, ali i preko leđa građana BiH. Mi u SDP-u smatramo da argumentacija, kako je riječ o novcu koji će se koristiti za cestogradnju, nije dovoljna", rekao je Magazinović.

Ističe da više od dvije godine nije počela izgradnja nijedne dionice, iako postoje i novac i projekti, dodajući da SDP BiH neće podržati povećanje akciza.

"Akcize će značiti poskupljenje goriva, a ne postoje nikakve mjere koje smo čuli i koje nam garantuju eliminisanje lančane reakcije svega ostalog. Svjedoci smo da kada gorivo poskupi, sve poskupi, a kada gorivo pojeftini, ništa drugo ne pojeftini", kazao je Magazinović.

Podsjećamo, u Pismu namjere MMF-u predstavnici vlasti napisali su: "Da bismo mobilizirali sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu, Parlamentarna skupština BiH će do kraja septembra 2016. godine odobriti povećanje akcize na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 feninga po litru, a dodatni prihodi u iznosu od 10 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Autoceste i Autoputevi, a 5 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Ceste i Putevi. Istovremeno, povećat ćemo akcize na lož-ulje kako bismo premostili cjenovni jaz između različitih kategorija naftnih derivata".